avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor financiar pentru inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor financiar pentru inmormantare

Sunt beneficiar al legii 416/ 2001 ajutor social si mi-a decedat mama , am dreptul la ajutor financiar pentru inmormantare din partea autoritatilor locale ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:04, 10 Ianuarie 2014
Condoleante? Ce statut avea mama?
Ajutorul de deces se poate obtine de la casa de pensii daca persoana decedata era pensionar.
Ajutorul de deces se acordă, la cerere, în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie aflat în întreţinerea acestora.

Dreptul asiguraţilor la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea stagiului de cotizare.

Pentru plata ajutorului de deces solicitanţii trebuie să se adreseze:
- angajatorului, în cazul decesului asiguratului care a desfăşurat activităţi pe bază de contract individual de muncă respectiv al unui membru de familie al acestuia;

- instituţiei care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

- casei teritoriale de pensii, în cazul decesului pensionarului sau asiguratului care şi-a încheiat contract de asigurare, respectiv al unui membru de familie al acestora.

@freeelis, care este definitia "membrului de familie" in intelesul celor de mai sus?

Se poate intelege inclusiv "frati", "parintii sotului/sotiei", "bunici"?

Sau se refera numai la familia formata din "parintii sotului sau sotiei/sot/sotie/copii"?

Daca persoana decedata este pensionar (unul din parinti), se poate cere acest ajutor de deces angajatorului de catre ambii soti angajati in cazul in care c.c.m. prevede ajutor de deces?

De exemplu eu am luat ajutorul de deces pentru mama si de la casa de pensii si de la angajator deoarece asa este prevazut in c.c.m.. A fost legal?
Membrul de familie pentru care se acorda ajutorul de deces este definit in Legea nr. 263/2010:

ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).*)
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 125 alin. (3).


Ajutorul de deces acordat de casa de pensii se acorda unei singure persoane.
Daca in CCM la angajator se prevede acordarea de sume cu titlul de ajutor de deces/ ajutor de inmormantare catre salariati, in functie de prevederile CCM respective, se pot acorda sume indiferent de primirea ajutorului de deces de la casa de pensii.
De exemplu, doi frati, angajati la acelasi angajator care are in CCM acordarea unui ajutor de deces (altul decat cel de la casa de pensii), au dreptul, fiecare, la primirea sumei respective, daca in CCM nu se prevede altfel (adica sume mai mici in cazul fratilor sau se precizeaza ca se acorda ajutorul doar unuia dintre frati).
Drepturile din CCM se negociaza de catre cele doua parti semnatare, nu au valoare universala.

Pentru ajutorul primit de dvs. ar trebui sa verificati prevederile CCM. Ajutorul de deces de la casa de pensii se acorda indiferent de prevederile unui CCM de la angajator. Dar ajutorul acordat in baza unui CCM poate fi supus unor conditii prevazute tocmai in acel CCM.
Condoleante!

Alte discuții în legătură

Se acorda ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg al unui angajat? Angajatul ne-a prezentat certificatul de casatorie al ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bogdanstan80 bogdanstan80 buna ziua, acum 3 zile bebelusul nostru a decedat si a fost inmormantata ieri. eu lucrez la un hypermarket si sotia este somera. am dori sa stim cine ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor deces studenta1 studenta1 Buna ziua. Tatal meu a decedat acum o saptamana. Vroiam sa stiu daca se acorda ajutor de inmormantare in conditiile in care tatal meu nu era nici asigurat si ... (vezi toată discuția)