avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitate ca functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitate ca functionar public

vreau sa stiu daca o persoana care nu a mai luicrat ca functionar public niciodata, dar a fost jurista la 2 societati comerciale , nu mai mult de 4 luni la fiecare dar care a fost data afara cu lit ,,i" adica cu abateri disciplinare din ambele societati ,poate ocupa functia de secretar de primarie?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:47, 10 Mai 2010
Daca la concurs se prezinta o persoana cu vechime de minim 2 ani in specialitatea studiilor juridice, dosarul candidatului la care va referiti dvs. nici nu va fi luat in considerare (din cauza vechimii insuficiente in specialitate). Oricum, stiam ca se cerea o caracterizare de la fostul loc de munca (cel putin mie mi-a cerut-o ANFP-ul in 2007)...dar in principiu, oricat ar parea de ciudat, se poate:D
In sfarsit, sunt de acord cu d-ra Kyandra, ca in principu se poate, daca indeplinti:
Condiții generale:
- candidații trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici (r2).

Condiții specifice:
– vechime de 2 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice – secretar al comunei;
– studii superioare juridice sau administrative de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, studii juridice sau administrative;
– în cazul în care la concursul organizat nu se prezintă persoane care să îndeplinească condițiile de studii stabilite și/sau condițiile de vechime în specialitatea studiilor juridice sau administrative, pot candida și persoane care nu îndeplinesc aceste condiții;
legea nr.188/1999
"ART. 54
Poate ocupa o funcţie publică persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi;
d) are capacitate deplină de exerciţiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare funcţiei publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
f) îndeplineşte condiţiile de studii prevăzute de lege pentru funcţia publică;
g) îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei publice;
h) nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
i) nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
j) nu a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege."Poate sa aiba si 30 de ani vechime si 30 de diplome de excelenta... nu i sa va admite dosarul..... decat dupa 7 ani de la data la care i-a incetat CIM-ul din motive disciplinare . :)
Multumesc domnule Mihai pentru ceea ce eu nu am detaliat., dar am precizat (art. 54 din Legea nr. 188/1999 ).
Am vrut sa fiu si eu amabil cu un "tudor" , dar nu mi-ati dat ocazia.
Consider ca un copy-paste pe forum cu prevederi de zeci de pagini dintr-un program de legislatie duce la confuzie, mai ales pentru un nespecialist.
Comentariul dumneavoastra era suficient daca se referea la faptul ca: " Nu puteti participa deoarece contractul individual de muncă al dvs a incetat pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani. In acest sens, vedeti prevederile lit. i) art. 54 din L. 188899".
Va rog sa-mi scuzati acest comentraiu, care a fost determinat de unele mesaje pe care le-am primit.
Interventie moderator

@Darie Tudor
@mihaicalinescu2005

Domnilor, va rog sa purtati acest tip de discutii prin intermediul mesajelor private. Nu inteleg aceasta "competitie" intre doua dintre cele mai bine pregatite persoane care raspund in forumul "functionari publici".
Cat despre cine dar mai ales cum trebuie sa posteze, pct. 2.10 din regulamentul de postare in Forum este foarte clar. Respectarea regulamentului nu este o optiune.

2.10. Nu ne plac remarcile "paternale", adica acele remarci facute de catre utilizatorii obisnuiti care se erijeaza în "conducatori", prin remarci referitoare la cine si cum ar trebui sa posteze. Nu trebuie uitat faptul ca cei desemnati sa faca ordine sunt moderatorii.


Multumesc, o saptamana usoara!

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Promovare in clasa functionar public sanda m sanda m atât în Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici cât şi în HG 611/2008 se specifica specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea ... (vezi toată discuția)
Detasarea unui functionar public de pe o functie de executie pe o functie de conducere Catalina Cabun Catalina Cabun Buna ziua, Sunt functionar public consilier juridic la o primarie. Urmeaza sa fiu detasata pe o perioada determinata in functia de secretar la o alta ... (vezi toată discuția)
Accesul la functia publica RamonaBG RamonaBG Cine ma poate ajuta cu cateva surse bibliografice sau informatii cu privire la accesul la functia publica a unei persoane din mediul politic? Multumesc ... (vezi toată discuția)