Solutia cea mai buna nu e neaparat ca parintii sa vanda apartamentul inainte de divort, dar este o varianta – daca se vor intelege asupra ideii de a vinde si de a imparti banii in mod egal (in fine, in functie de cum se inteleg).
Divortul, practic, poate incepe oricand, dar ar putea sa se accentueze neintelegerile in acest context. Asadar, daca vor vinde apartamentul inainte de a incepe divortul ar fi mai bine…
O ancheta sociala nu dureaza ani… Fratele dv are varsta la care poate alege cu cine doreste sa locuiasca iar daca tatal e asa cum spuneti: agitat si somer e aproape clar ce vor concluziona cei de la autoritatea tutelara… Se va tine seama (printre altele) si de conditiile de locuit…
Sigur ca se pot desparti… Nu sunt obligati sa locuiasca sub acelasi acoperis pana la finalizarea divortului…
@top dan,
Cine a zis ca parintele caruia i se incredinteaza minorul obtine automat o cota mai mare? :)
Parintii pot vinde apartamentul de comun acord si in timpul procesului de partaj - instanta le va da un termen in care sa efectueze vanzarea, urmand ca ei sa se inteleaga asupra pretului pe care il cer, asupra persoanei carei doresc sa vanda etc.
De asemenea, se pot intelege si cu privire la divort, urmand ca acesta sa se pronunte din culpa comuna - adica ambii sunt vinovati de destramarea casatoriei, putand cere si nemotivarea hotararii. Fratele va fi intrebat cu care dintre parinti doreste sa locuiasca.
Referatul de ancheta sociala se efectueaza intre termenele de judecata - aprox 1 luna si cuprinde descrierea conditiilor in care urmeaza sa locuiasca minorul - se face la locuinta parintelui care solicita incredintarea.
Iar tatal, chiar daca somer, poate fi obligat la plata pensiei de intretinere, raportat la salariul minim pe economie.
Eu nu recomand vanzarea imobilului inainte de divort pentru ca este posibil ca mama, cu banii obtinuti din vanzarea imobilului sa nu poata sa achizitioneze un apartament decent situatie in care ancheta sociala, care se va efectua ulterior vanzarii imobilului si in cadrul procesului de divort, pentru stabilirea conditiilor de locuit ale mamei si copilului minor ar putea fi compromisa.
Eu recomand ca lucrurile sa aiba loc astfel:
- cautarea unui cumparator al imobilului;
- introducerea actiunii de divort;
- dupa pronuntarea divortului, sa aiba loc vanzarea imobilului de catre fostii soti si impartirea sumei obtinute.
Astfel, nu va mai fi necesar partajul prin instanta si achitarea taxelor de timbru costisitoare, pentru ca la partaj trebuie timbrata intai actiunea, pentru ca instanta sa fie investita si, chiar daca pana la prima zi de infatisare se incheie o tranzactie si se solicita restituirea taxelor, acestea trebuie mai intai achitate si suma nu este modica...
Avand in vedere ca in speta este un minor, divortul prin acord este inadmisibil, este suficient insa ascultarea unui singur martor, daca partile se inteleg, si efectuarea anchetei sociale care are loc pana la primul termen de judecata astfel ca divortul poate fi terminat la al doilea termen de judecata, daca partile se inteleg in ce priveste incredintarea minorului si culpa comuna. Hotararea se poate da si fara motivare, la cererea partilor, respectiv sa nu se arate in hotarare motivele, pe larg, pentru care sotii divorteaza. ;)
In legatura cu tranzactia intervenita pana la primul termen de judecata (deci cand partile se inteleg asupra modului de impartire a bunurilor - suma la care evalueaza apartamentul, persoana cumparatorului, modul in care impart banii), in legea taxelor de timbru este prevazut ca "in cazul in care pana la prima zi de infatisare (deci nu de judecata), partile incheie tranzactie sau renunta la judecata, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul in care tranzactia ori renuntarea la judecata intervin ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, tinand cont de actele procesuale efectuate. "(art 23 alin 2)
In legatura cu tranzactia intervenita pana la primul termen de judecata
Cine a spus asta? ;)