avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Buna ziua!Am o nelamurire!?Sunt casatorit de 6 ani am un copil de 5 ani si stau in casa sotiei,adica a fost cumparata inainte de casatorie de ea.Eu am vreun drept la aceasta casa(ap.) daca apare vreun divort sau vreun deces al sotiei?Dar familia ei ce drepturi au la casa?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: geomih , utilizator 11:04, 12 Mai 2010
Buna ziua.

La partajul dupa divort, din pacate nu aveti niciun drept la imobilul bun propriu al sotiei.
In caz de deces, dvs. veti primi astfel :
a) 1/4 din mostenire, in concurs cu descendentii (copii, nepoti) defunctului, indiferent de gradul de rudenie cu defunctul si de numarul acestora;
b)1/3 din mostenire, in concurs cu ascendentii privilegiati (parinti , frati, surori) si colateralii privilegiati ai defunctului (unchii, matusile, verii primari,), atunci cand vin impreuna la mostenire, indiferent de numarul acestora ;
c) 1/2 din mostenire, in concurs fie doar cu parintii defunctului sau unul dintre acestia, fie doar cu fratii sau surorile defunctului ori descendentii acestora, indiferent de numarul lor.

Av. Emilia Ene
Casa este un bun propriu al sotiei intrucat a fost cumparata inainte de casatorie de catre aceasta. In situatia unui divort acest bun nu intra in masa partajabila.In cazul unei succesiuni acest bun propriu al sotiei intra in masa succesorala cei indreptatiti la mostenire sunteti dumneavoastra in calitate de sot supravietuitor si copii.
in caz de partaj veti avea dreptul la eventualele imbunatatiri pe care le-ati facut impreuna cu sotia.
veti avea un drept de creanta.
Va multumesc pentru raspuns!Ce nu mi se pare corect este ca eu singur muncesc (cu carte de munca),si am grija de aceasta casa .Iar anii de casatorie nu se pun la socoteala?
nu. cred ca la un moment dat s-a discutat despre un proiect de lege care ar fi prevazut ca , dupa 5 ani de la casatorie, si bunurile proprii sa fie considerate comune. dar acest proiect de lege nu s-a concretizat niciodata.
dupa cum va spunea si dna avocat Ioana Cristea, dvs aveti un drept de creanta pt eventualele imbunatatiri aduse imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria menacao menacao buna ziua!,m-am recasatorit in anul 2004,sotia mea avea o casa construita din 1985,in 2008 am renovat in intregime casa(casa fiind trecuta pe numele ei),as ... (vezi toată discuția)
Ce drept am eu ContSters85659 ContSters85659 Buna. Sunt casatorita de 3 ani .Sotul meu a mai fost casatorit legal si are un copil din prima casatorie. Casa este a lui ,este donatie de la tatal lui. Noi ... (vezi toată discuția)
Fara mostenitori getvoi getvoi Buna ziua!Eu si sotul meu suntem casatoriti de 30 de ani si suntem coproprietarii unui apartament si nu avem copii.In cazul in care ar ramane unul singur in ... (vezi toată discuția)