avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... trecerea de frontiera inainte de 89
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

trecerea de frontiera inainte de 89

:cei ce au fost condamnati ptr. trecere frontiera si au executat pedeapsa inainte de 1989 am auzit la tvr i ca sint considerati persecutati politic si au dreptul la compensare din partea statului roman Stie cineva ceva????
Art. 1 din Legea 221/2009
(1) Constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa aceasta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat la data de 6 martie 1945.
Art. 5
(1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare
Art. 7
Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii si persoanelor condamnate pentru ca au desfasurat o activitate de promovare a ideilor, conceptiilor sau doctrinelor rasiste si xenofobe, precum ura sau violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin despagubiri conf legii 221/2010? sanatatefrumusete sanatatefrumusete Buna ziua Tatal meu a fost deportat in Siberia 4 ani si jumatate am acte doveditoare (livret).Care este procedura pentru a putea beneficia de aceasta ... (vezi toată discuția)
Decizie c.n.s.a.s-unde ma pot adresa pentru a obtine o pensie de urmas/despagubiri? ContSters344032 ContSters344032 as avea nevoie du un sfat da-ca se poate familia mea a fost de portata an perioada comunismului ani 50-52 parintii si fratele care a decedat la numai 1 an ... (vezi toată discuția)
A intervenit prescriptia? cucu_bau cucu_bau Buna ziua, o respectuasa intrebare as avea si eu pentru cei avizati, in cazul legii 221/2009 a intervenit prescriptia? In ce data mai exact s-a implinit ... (vezi toată discuția)