avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaraþia 301
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaraþia 301

Bună seara:

Am o problema legata in special de decontul 301.
Speta ar fi urmatoare:
- Sunt PFA inregistrat in scopuri de TVA intracomunitar conform Art.153^1 (1) litera (b).
(Neinregistrat si nu am obligatia sa ma inregistrez conf. art.153, in sensul ca nu am depasit plafonul anual de 35.000 EUR)
- Unica activitate: PRESTEZ SERVICII (de traduceri) NUMAI CÃTRE beneficiari din UE (Spania) care sunt obligati la plata taxei (ma incadrez la Art.133 (2) - locul de prestare a serviciilor este locul unde beneficiarul primeste serviciile - respectiv Spania in cazul meu).
- Precizez ca nu efectuez achizitii intracomunitare de bunuri si nici achiziii intracomunitare de servicii.

Intrebare:

Trebuie sa depun formularul 301 (DECONTUL SPECIAL DE TAXA PE VALOARE ADAUGATA)?
(Mentionez ca nu fac niciun del de achizitii intracomunitare)
Daca raspunsul este pozitiv, suma care imi apare in decont in coloana TVA datorat, este o suma pe care TREBUIE SA O VARS LA BUGET CU TITLU DE TVA?

Multumesc mult pentru ajutor,
Nicolae
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 17:44, 12 Mai 2010
nu trebuie sa depuneti decl. 301, pentru ca nu dvs. sunteti persoana obligata la plata taxei
depuneti numai decl. 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea tva.

mult succes!
=D>
Mulţumesc mult, şi eu am aceeaşi părere, totuşi colegi ai mei aflaţi în exact aceeaşi situaţie o depun de fiecare dată când au facturi la extern, motiv pentru care am început să cred că ... eu comit o greşală.
Din păcate doi contabili mi-au spus că trebuie să o depun şi unul singur mi-a spus că nu trebuie să o depun #-o (îi înţeleg pe toţi, deşi sunt om răbdător şi inginer pe deasupra, nu am reuşit să urmăresc până la capăt firul codului fiscal în ceea ce priveşte speţa mea :"> )
O zi bună
e simplu.

ART. 153^1
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b)persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

ART. 156^3

Decontul special de taxă şi alte declaraţii

(1) Decontul special de taxă se depune la organele fiscale competente de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, astfel:

a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), de către persoanele impozabile înregistrate conform art. 1531;

b) pentru achiziţii intracomunitare de mijloace de transport noi, de către orice persoană, indiferent dacă este sau nu înregistrată conform art. 1531;

c) pentru achiziţii intracomunitare de produse accizabile, de către persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate conform art. 1531;

d) pentru operaţiunile şi de către persoanele obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (2) - (4) şi (6);

e) pentru operaţiunile şi de către persoanele obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (5), cu excepţia situaţiei în care are loc un import de bunuri sau o achiziţie intracomunitară de bunuri.

deci numai persoanele obligate la plata taxei depun decontul 301.
daca erati beneficiarul unor astfel de servicii intracomunitare, atunci trebuia depusa declaratia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Inreg. in scopuri de tva conf art 1531 cf - decl 091 adriana.r adriana.r O PFA care presteaza servicii informatice, neplatitoare de tva, a depus Decl. 091 pt. inregistrare in scopuri de tva , conf. art 1531, alin(1), lit.b) , pentru ... (vezi toată discuția)