avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Noile conturi 609 si 709?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Noile conturi 609 si 709?

Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am inregistrat in contul 667 acuma trebuie sa inregistrez in 709"Valoare red.comerciale acordate"??asa-i si invers cele 767 ce am primit de la furnizori inregistrez la contul 609"Reduceri comerciale primite"???
Daca e asa atunci daca pana acuma nu am folosit aceste conturi(in TrimI) pot sa transpun total rulaj 667 la 709 si rulajul total contului 767 la 609?? Astept raspuns!Multumesc!Anemary.
Cel mai recent răspuns: mariapalade , utilizator 15:37, 5 Mai 2011
Sa nu confundam reducerile comerciale cu cele financiare.Scontul ,care este o reducere pentru plata in avans,este chelt.financiara si se inreg. tot in 667.Reducerile comerciale(discaunt,rabat, bonusuri) care se acorda de furnizori clientilor, sunt inregistrate 411=709 (suma in rosu) .Practic, ca functiune 709 este o cheltuiala si va diminueaza cifra de afaceri.
Multumesc pt.mesaj.Atunci daca reducerile acordate sunt :
catre clienti NC va fi 411=709 (suma in rosu) ,iar pentru reducerile primite de la furnizori NC va fi 609=401 tot in rosu?( Inteleg bine?)
Asi multumii daca asi primii cateva monografii contabile pt.o ramurire mai clara.
O seara buna!Anemary.
Ai inteles bine.Ce alta monografie ar mai fi necesara? Cele doua conturi intervin doar in cele doua cazuri.
Iata si cateva lamuriri (definitii):
Reducerile comerciale se acordă în legătură cu o marfă facturată într-un anumit interval de timp şi are ca scop stimularea vânzării respectivei mărfi în acea perioadă (are un scop comercial). Reducerile de această natură se operează prin reducerea veniturilor comerciale, respectiv reducerea cifrei de afaceri.
Reducerile financiare se acordă cu un scop necomercial, de regulă pentru a stimula clientul să plătească mai devreme sau pentru a-l stimula să folosească o anume formă de plată. El nu este legat de un anumit produs, ci de o valoare şi de o frecvenţă a plăţilor.
Rabat = se acordă de regulă pentru calitate nesatisfăcătoare a mărfii, vânzări aniversare, vânzări promoţionale, pentru a grăbi reducerea stocurilor vechi. Se aplică la preţul de vânzare convenit anterior.
Remiza = se acordă pentru vânzări superioare volumului convenit, pentru poziţia preferenţială a cumpărătorului. Se aplică la preţul curent de vânzare.
Risturnul = se acordă la finele unei perioade, asupra ansamblului de operaţiuni efectuate cu acelaşi terţ, pentru a recompensa fidelitatea acestuia.
Scontul de decontare = se acordă pentru achitarea datoriei înainte de scadenţă.
Contul 609 "Reduceri comerciale primite"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.
In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii (401).

Contul 709 "Reduceri comerciale acordate"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.
In debitul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" se inregistreaza :
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii (411).

conform noului Plan de conturi pe 2010

Alte discuții în legătură

Inregistrare discount teo.madalina teo.madalina Cum inregistrez discountul acordat de furnizori în Baza facturii ? (pe factura apare cu semnul minus , discount ) (vezi toată discuția)
Contul 767? denisa2011 denisa2011 buna seara, am o factura de discount de la un furnizor, trec 767 cu minus?? (vezi toată discuția)
Reducere comerciala primita si acordata G.V. G.V. Buna ziua, daca am cateva intrebari catre dvs. : 1, daca am o factura de reducere , se pune pe contul 609? (Reducere comerciala buc 1 valoare -150,00 ... (vezi toată discuția)