avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Mecenat
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Mecenat

Buna ziua,

As vrea sa stiu de ce documente doveditoare este nevoie pentru semnarea unui contract de mecenat pentru o persoana care desfasoara activitate de cercetare stiintifica. Si daca nu cer prea mult, care sunt documentele necesare si in celelalte 3 situatii (activitati culturale, artisitice, sau medico-sanitare).
De asemenea, as vrea sa stiu care sunt costurile pentru persoana juridica in calitate de mecena, presupunand ca suma este mai mica decat 0.3% din cifra de afaceri si decat 20% din impozitul pe profit datorat (deci ar trebui sa se deduca total). Mai exista alte costuri in afara de impozitul de 16% pe suma transferata (aceasta fiind cheltuiala nedeductibila si adaugandu-se deci la baza de impozitare)?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ax3l4axel , utilizator 13:10, 15 Mai 2010
Este necesară incheierea unui contract de mecenat, iar ca acesta sa fie recunoscut de catre autoritatile fiscale, trebuie sa fie incheiat in conformitate cu prevederile Legii 32/1994 cu modificarile si completarile ulterioare.
Cheltuielile de sponsorizare sau mecenat efectuate potrivit legii sunt cheltuieli nedeductibile fiscal, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri şi nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.Suma transferata se scade din impozitul pe profit datorat, iar impozitul se stabileste fara a lua in calcul cheltuiala cu sponsorizarea respectiva.
Daca sponsorizarea este in natura, trebuie evaluata sau prezentate documentele de cumparare.



Multumesc pentru raspuns. Am citit Legea 32/1994, dar nu am gasit nimic referitor la documente necesare. Ma intereseaza daca este necesara o adeverinta de la institutul unde se desfasoara cercetarea, sau de publicarea unui articol intr-o revista de specialitate, sau ceva de genu asta. Mai exact, cum dovedeste beneficiarul ca intradevar desfasoara o activitate de cercetare? Sau este nevoie ca mecena sa dispuna de bonuri sau facturi fiscale care sa ateste cum au fost fondurile folosite de catre beneficiar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare GABITU GABITU Am o societate care inregistreaza pierderi fiscale. Pot face sponsorizare? (vezi toată discuția)
Sponsorizare oliana oliana va rog sa ma ajutati,- cifrele sunt orientative pentru a fi mai usor de calculat In data de 30 dec.2010 am facut o sponsorizare in numerar unei echipe de ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare danyyyyy danyyyyy buna ziua, cum se procedeaza cu sponsorizarea de catre o firma catre o firma de turism, este vreun plafon sau ca sa fie cheltuiala deductibila trebuie sa fi pe ... (vezi toată discuția)