avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit sponsorizare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

sponsorizare

va rog sa ma ajutati,- cifrele sunt orientative pentru a fi mai usor de calculat

In data de 30 dec.2010 am facut o sponsorizare in numerar unei echipe de fotbal in suma de 50 lei, avand contract de sponsorizare incheiat in decembrie 2010
Cifra de afaceri pe intreg anul 2010 este de 20.000 lei iar profitul aferent anului 2010 este de 5000 lei.
Cifra de afaceri aferent tr. IV anul 2010 este de 5000 lei iar profitul aferent tr. IV 200 lei
Va rog sa ma ajutati cu un calcul al deductibilitatii acestor cheltuieli de sponsorizare, si suma cat se scade din impozitul pe profit la data de 31.12.2010 nu inteleg"Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane sponsorizările, acţiunile de mecenat sau alte acţiuni prevăzute prin legi, acordate în numerar"

va multumesc

Cel mai recent răspuns: Conta Radulescu , Contabil 11:02, 4 Februarie 2011
cheltuielile cu sponsorizarile acordate cf legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

le tartati prin urmare ca si cheltuieli nedeductibile, obtineti profitul impozabil (total venituri - venituri neimpozabile - total chetuieli + chelt nedeductibile (691, 623 protocol, sponsoriz etc.) = profitul impozabil.

Acest profit il inmultiti cu 16% = impozit pe profit 1

si abia dupa acest pas se supune limitelor mentionate in codul fiscal:
1. 3 la mie din CA ( 3* 5000/1000 in cazul dvs.)
2. 20% din impozit pe profit ( suma obtinuta la impozit pe profit 1 * 20%)
miniml dintre cele 2 sume se va deduce din impoziutl pe profit astfel incat:

impozit pe profit 2 = impozit pe profit 1 - sponsorizare (suma minima)
Din coroborarea normelor juridice aplicabile eu inteleg ca orice cheltuieli efectuate cu sponsorizarea/mecenatul sunt deductibile pana la pragul cu valoarea neta cea mai mica:
- 0,3% din CA (calculata pe intregul an fiscal);
- 20% din profit;
- 5% din baza impozabila (fotbal).

Net mie imi iese:
- 60 lei - fata de CA;
- 1.000 lei - fata de profit net (cod fiscal);
- 1.562,50 lei - fata de 5% din baza impozabila (lg 32/1994), care mie imi iese 31.250 lei.

Pe scurt, din calculele pe care le-am facut imi apare o suma deductibila de 60 lei cu sponsorizarea.
cod fiscal, art 21 alin (4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibilep) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:

1. 3 la mie din cifra de afaceri;

2. 20% din impozitul pe profit datorat.

În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale;

asadar cum am precizat si mai sus sponsorizarea este nedeductibila, DAR se poate scadea din impozitul pe profit in limitele mai sus mentionate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare de sponsorizare Silvia Dumitru Silvia Dumitru Daca firma este de 2 ani pe pierdere mai poate sa faca sponsorizare? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Diminuarea imp/profit imperial imperial Pentru a diminua impozitul pe profit, am incheiat un act de mecenat in valoare de 5000lei. Am inteles k valoarea se scade din impozit, am facut inregistrarile ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)