avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sponsorizare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sponsorizare

buna ziua, cum se procedeaza cu sponsorizarea de catre o firma catre o firma de turism, este vreun plafon sau ca sa fie cheltuiala deductibila trebuie sa fi pe profit? si pe ce cont se inregistreaza sponsorizarea( este contract de sponsorizare), multumesc
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 17:19, 8 Martie 2010
ati spus "sponsorizare catre o firma de turism "
Legea 32 /1994 privind sponsorizarea :
Art. 4
(1)Poate fi beneficiar al sponsorizării:
a)orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfăşoară sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific-cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;

b)instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activităţile prevăzute la lit. a);

c)de asemenea, pot fi sponsorizate, în condiţiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum şi cărţi ori publicaţii din domeniile definite la lit. a);

d)orice persoană fizică a cărei activitate într-unui dintre domeniile prevăzute la lit. a) este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, ce activează constant în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea.

Dupa cum observati nu orice entitate poate beneficia de sponsorizare
Verificati , va rog, daca beneficiarul sponsorizarii se incadreaza in temeiul legal, si daca da, reveniti si discutam aspectele fiscale si contabile.

Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
la unitatea pe care o sponsorizeaza ii zice asociatia cenaclul de la paltinis , nici pe contractul de sponsorizare nu scrie mai mult decat ca o sponsorizeaza firma lunar cu o suma de bani, multumesc
Daca sunteti sigura ca beneficiarul respecta cele de mai sus ( ii puteti solicita copii de pe actul de infiintare ) atunci :
1.tratament contabil
6582=5311 sau 5121
2.tratament fiscal
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.

Ch.cu spons este nedeductibila fiscal , dar aveti dreptul sa scadeti din impozitul pe profit datorat dupa ce determinati suma cf regulii de mai sus .
Nota contabila pentru scaderea cheltuielii determ. cf limitei :
691=441 cu suma admisa in rosu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare pentru un volum de poezie - facilitati fiscale lavinia28 lavinia28 Buna ziua! As dori sa stiu care sunt facilitatile fiscale pe care le poate primi o persoana juridica daca ar sponsoriza publicarea unui volum de poezii (ce-mi ... (vezi toată discuția)
Bursa pentru o mica gimnasta (sponsorizare) andrecris andrecris Care e procedeul legal pentru obtinerea unei burse pentru o mica gimnasta careia scoala ii da recomandare? Cui trebuie sa ne adresam, exista formulare tip, se ... (vezi toată discuția)
Metoda de sponsorizare pt pres.fizica??? Kgestenye Kgestenye Buna ziua! Vreau sa platesc din firma o suma de bani pentru un barbat bolnav. Care vrea s-a cumpara o masina de transport. Ce acte trebuie sa intocmesc ca ... (vezi toată discuția)