avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj - prima de incadrare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj - prima de incadrare

Buna ziua.Am si eu o rugaminte.vreau sa stiu daca este adevarat ca pt somerii angajati in alta localitate cu schimbare de domiciliu in buletin (la o distanta mai mare de 50 km de resedinta)beneficiaza de o prima de 7 ori indicele de referinta.(care cica e 500 ron).E adevarat? si daca da, unde trebuie sa ma adresez, ce acte si cum sa procedez(eu intr-o luna o sa fiu in aceasta situatie).MUltumesc mult!:">
Cel mai recent răspuns: mystycum , utilizator 14:57, 14 Mai 2010
1. Legea 76/2002 spune:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 731, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

2. Indicatorul social de referinta (la data actuala) = 500 lei

3. Normele de aplicare a Legii 76/2002 spun:

Art. 45. - (1) Pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 74 si 75 din lege persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente:
a) o cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12;
b) actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul stabil;
c) dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(2) Beneficiaza de drepturile prevazute la art. 74 si 75 din lege persoanele care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni.
(3) In cazul incadrarii in munca intr-o localitate din alt judet, drepturile prevazute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti unde beneficiarul s-a aflat in evidenta, urmand ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza isi stabileste noul domiciliu, care va acorda si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(4) Drepturile prevazute la art. 72 din lege se cumuleaza cu cele prevazute la art. 74 din lege sau cu drepturile prevazute la art. 75 din lege.
(5) Drepturile prevazute la art. 74 din lege nu se cumuleaza cu cele prevazute la art. 75 din lege.
(6) Drepturile prevazute la art. 74 sau 75 din lege se solicita in termen de maximum 12 luni de la data incadrarii in munca.

Art. 46. - Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate, in situatia prevazuta la art. 75 din lege, daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti.

4. Mergeti la Agentia de Somaj si perfectati actele, daca va incadrati in prevederile legale.



Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult! asa voi face pentru ca ma incadrez si pana la urma 3500 de ron nu-s de lepadat dupa ce vii din somaj!O zi excelenta sa aveti!=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre somaj adryanbr adryanbr buna ziua. as vrea sa stiu si eu cum se procedeaza in cazul in care am intrat in somaj si dupa cinci luni vreau sa ma reangajez la o alta firma. am inteles ... (vezi toată discuția)
Din somaj mirany mirany Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In momentul de fata sunt in somaj, dar am luat un interviu si urmeaza sa ma angajez la o societate. Problema ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare alina_cj alina_cj Buna ziua, As dori sa aflu ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de prima de instalare. Locuiesc in Alexandria si ma angajez in Bucuresti... (vezi toată discuția)