avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... C.I.M. - MODIFICARE FUNCTIE RETROACTIV
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

C.I.M. - MODIFICARE FUNCTIE RETROACTIV

Buna ziua,

Am urmatoarea problema legata de un contract de munca si nu stiu cum sa o mai rezolv.

Incepand cu 01.02.2005 firma noastra a incheiat un CIM cu o persoana prin care aceasta era angajata ca director (general). Acest lucru este precizat in contract la "Obiectul contractului: salariatul va presta servicii de management".
La capitolul "Functia/meseria", la recomandarea unui inspector de la ITM, s-a completat "inginer", motivatia fiind aceea ca trebuie completat conform diplomei detinute de persoana respectiva.
Tot la 01.02.2005 (si ulterior) s-au mai semnat si alte contracte de munca in care firma apare ca fiind reprezentata de persoana de mai sus in calitate de "director general".

Completarea cartii de munca pentru persoana in cauza s-a facut cu "inginer" in coloana "Functia sau meseria".
Oricum, ma deruteaza teribil povestea asta cu Functia/Meseria ca mi se par doua lucruri complet diferite. De asta m-am si luat la vremea respectiva dupa nenea in cauza ca am zis ca o fi stiind el ceva...

Acum, incercand sa completez Registrul Salariatilor, am realizat aiureala care a iesit in urma sfaturilor primite de la domnul inspector de la ITM. Cu acest domn, firma noastra are incheiat un contract de munca si astfel, a obtinut de la ITM dreptul de a pastra cartile de munca la firma, etc.

Astazi, incercand sa aflu cum se poate repara problema cu functia de director, am sunat pe inspectorul ITM si am primit urmatorul raspuns: sa fac un act aditional la CIM datat decembrie 2006 (asta pentru ca incepand cu decembrie 2006 nu mai aveam obligatia sa depun actele aditionale si la ITM, firma avand dreptul de a pastra carnetele de munca la unitate si astfel pot inregistra contractul in Registrul Salariatilor cu functia de director), act aditional in care sa precizez ca functia este de Director general si ca acest act aditional incepe sa-si produca efectele incepand cu data de 01.02.2005 (!).

Sincer, ideea cu efectul produs retroactiv mi se pare o abordare cel putin acrobatica.
Pe de alta parte, nu stiu cum as putea rezolva problema cu functia din acest contract de munca.
Pe de o parte, este vorba de ceea ce scrie in cartea de munca a omului, si pe de alta parte e vorba de faptul de 2 ani aceasta persoana a semnat o multime de acte in care reprezenta firma ca si director general.

Ati putea sa ma ajutati cu vreo idee?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Soleil , utilizator 22:48, 28 Martie 2007
Nu poti face un act aditional care sa aiba efecte retroactive.
Poti insa sa ai o hatarare a consiliului de administratie prin care esti numit director. Sau mai mult , daca ai fost si presedinte al CA de obicei aceasta persoana detine si functia de director generale
O astfel de hotarare a consiliului de administratie poate sta la baza unei modificari in cartea de munca privind functia persoanei respective? Si daca da, in cazul in care aceasta hotarare este datata februarie 2005, cu ce data s-ar putea opera modificarea in cartea de munca?

Persoana in cauza nu are functie de presedinte al CA. Exista 3 administratori ai firmei - asociati -, dar exista aceasta a 4-a persoana care a fost angajata in functia de director (sau manager). El ia deciziile referitoare la firma si el raspunde in fata celor 3 administratori.
O inregistrare retroactiva ar putea opera numai in baza unei hotarari judecatoresti. O actiune prin care soliciti sa ti se recunoasca functia din 2005, avand in vedere hotararea CE antedatata.
Succes
Modificarea unei clauze din CIM se poate face doar prin act aditional la acel contract. Angajatorul are obligatia (in cazul in care carnetele de munca ale salariatilor sunt pastrate si completate de ITM) ca in termen de 5 zile sa depuna la ITM actele aditionale (cu efect retroactiv nu exista!), potrivit art. 2 alin (2) lit. a din legea 130/1999 republicata in 20 martie 2007.
La ITM nu le mai ia daca a trecut atata vreme, doar in cazul in care actele aditionale sunt insotite de un proces verbal de control de la itm, in care pe anexa de "masuri" scrie frumos: "se va depune actul aditional in cazul numitului ..... , prin care se modifica functia din ...... in ...... ".
Concluzia: solutia este sa "treci" prin acest control cu 2 variante:
a) inspectorul respectiv considera ca nedepunerea actului aditional se sanctioneaza cu avertisment (ceea ce presupune ca mergi cu actul aditional si cu PV la ITM si-l inregistreaza).
b) inspectorul nu da avertisment ci, te sanctioneaza (pe angajator) cu amenda intre 3.000-6.000 (cu posibilitatea de a achita jumatate din amenda minima prevazuta de lege, in 48 de ore - adica 1.500 - conform art. 7 din Legea 130/1999 republicata). Apoi mergi cu actul aditional si cu PV la ITM si se inregistreaza retroactiv.
Bafta! :)))
Offff, ma doare capul de prostiile facute din cauza sfaturilor avizate primite de la ITM...

Ma gandeam sa procedez astfel:
1) la CIM al persoanei X, in care scrie "Functia / meseria ...inginer... conform COR" sa atasez fisa postului in care specific clar ca e pentru functia de director general.
2) scot o decizie a asociatului unic (in febr 2005 era un asociat unic) prin care "dl X se numeste in functia de director general" (sperand ca rezolv astfel problema reprezentarii firmei de catre X in cei 2 ani)
3) fac un act aditional datat dec 2006 in care specific ca "punctul ... din CIM se modifica in
"Meseria ...inginer... conform COR
"Functia ...director general... conform COR".
si fac astfel modificarea de functie in cartea de munca din decembrie 2006.
Avand dreptul sa tin cartile de munca in firma, nu este nevoie sa depun acest act aditional la ITM.

Cel mai dezavantajat va fi domnul X pentru ca in cartea lui de munca nu va figura functia reala in acesti 2 ani, dar din cate il cunosc, nu il afecteaza foarte tare.
Nu stiu daca e cea mai fericita solutie, dar....

Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Schimbare functie retroactiv,este legal? emil32 emil32 buna ziua tuturor, schimbarea de functie retroactiva la un an de zile de la semnarea unui cim-ului, printr-un act aditional este posibil? se schimba functia ... (vezi toată discuția)
Registru habibi habibi Hello ! Am revazut modificarile codului muncii, si la capitolul registru am abservat ca trebuie si functia scrisa ? (vezi toată discuția)
Daca poate cineva sa ma lamureasca lavi_marcos lavi_marcos sunt angajata de 1 an si 3 luni la o firma particulara care comercializeaza profile pvc. nu am studii superioare si nici macar medii, am terminat sc. ... (vezi toată discuția)