avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

Buna ziua!
sunt vaduva, intentionez sa ma recasatoresc, am doi copii, unul major si unul minor, am pe numele meu de vaduva o casa. As dori sa stiu ce drepturi au copii mei dupa casatoria mea, ce drepturi va avea sotul si ce pot eu sa fac sa nu piarda copii drepturile?O sa trebuiasca sa schimb actul de propietate de vechiul nume pe cel nou?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:24, 17 Mai 2010
Imobilul este si va ramane al dvs. propriu.
Copiii nu au nici un drept asupra lui.
Nici viitorul sot nu va avea, la un eventual divort/partaj, nu va intra in masa partajabila.
Nu trebuie schimbat pe numele nou, nu are nici o legatura ce nume purtati.

Problema intervine dupa decesul dvs., cand se va imparti intre copiii dvs. si sotul supravietuitor ( daca decedati dvs. prima), copiii impreuna 3/4 si sotul 1/4.
Dupa casatorie:
a) cu privire la bunurile dobandite de dvs. anterior casatoriei: sotul va avea asupra acestora un drept de mostenire.
Dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nu poate fi inlaturat. Cel mult, puteti reduce prin testament conta pe care acesta o va mosteni.
b) cu privire la bunurile pe care le veti dobandi dupa casatorie: acestea vor fi bunuri comune, ale dvs. cu sotul, presupuse a fi dobandite jumate-jumate de catre dvs. si sot.
In cazul unui divort, ele se vor imparti.
In cazul decesului dvs. jumatatea dvs. din bunurile comune va fi mostenita de sotul supravietuitor si de copii, cum ziceam mai sus.

Nu este neaparata nevoie sa va schimbati numele din actul de proprietate.

O solutie pentru copii dvs., ca sa ramana singuiri proprietari ai bunurilor pe care dvs. le aveti in acest moment, anterior casatoiei, ai fi sa le donati lor aceste bunuri, inainte de a va casatori.
o solutie optima , ar fi sa incheiati contract de intretinere cu copiii dvs.
astfel, in caz de deces doar descendentii dvs. avea vocatie succesorala la succesiunea dvs.
acuma depinde si ce anume va doriti dvs. B-) degeaba va dam sfaturi ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea se imparte daca? CristianTL CristianTL de curand a decedat tatal meu si problema ar fi cum se imparte mostenirea cand el a divortat de mama de acum 24 ani iar copiii au fost imartiti prin hotatate ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire mioara vranceanu mioara vranceanu buna ziua. Sunt vaduva de 3 ani si am un imobil pe numele meu de vaduva, insusit dupa decesu; sotului. Acest imobil nu este mostenire este doar per numele meu. ... (vezi toată discuția)