avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua,

Puteti sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare?

Pentru o vechime in munca de 34 luni si un salariu tarifar de 2550 ron cat este indemnizatia de somaj?

Multumusc.
Cel mai recent răspuns: mariusbordei , utilizator 13:36, 18 Mai 2010
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul acestei indemnizatii este diferentiat, variind in functie de stagiul de cotizare realizat.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.

Astfel, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata la 540 lei, a crescut si indemnizatia de somaj de la 375 lei la 405 lei.

Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, la aceasta suma se adauga un procent diferentiat in functie de stagiul de cotizare, calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceste cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, care sunt asimilate somerilor, pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia.

Astfel, la aceasta ora pentru aceste persoane indemnizatia de somaj este de 270 lei.

Pentru somerii absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale si pentru cei absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, indemnizatia de somaj se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
Daca nu ati fost in somaj si aveti 2/3 luni vechime in munca nu puteti beneficia de somaj.Trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani.Eu asa stiu.De exemplu eu am angajati care vin din somaj si daca pleaca cu art 65b beneficiaza de somaj.
acum am vazut ca dvs aveti 34 de luni.Initial am crezut ca sunt 3-4 luni.:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Dinu Florentina-Daniela Dinu Florentina-Daniela La multi ani? Am lucrat 1 an si 2 luni si 2 ani am fost in ingrijire copil. La terminarea acestor 2 ani nu am mai fost primita inapoi din cauza crizei. sunt si ... (vezi toată discuția)
Somajul pentru student cu o a doua facultate in curs Manuela23 Manuela23 Buna seara. Am inteles ca daca nu reusesti sa te incadrezi in 60 de zile de la sustinerea examenului de licenta iti poti face dosar de somaj. E adevarat? Dar: ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj elagrosu elagrosu Buna ziua, Chiar daca pare mai .... nu stiu cum intrebarea mea totusi as vrea un raspuns si din partea unor specialisti, \" la calculul vechimii pentru ... (vezi toată discuția)