Da, contractul de comodat se poate face si inainte de a incepe procedurile de inregistrare mai ales ca aveti nevoie de acesta pentru inregistrare. Se poate specifica in contract ca sunteti in curs de infiintare ca PFA.
Exemplu: ( X, identificat/a cu ......, seria ....... nr ........., eliberat la data de ............. de catre ............., CNP .................., PFA in curs de infiintare...).
O zi buna,
L.C.
Prin OUG 44/2008, vechile forme de organizare a desfăşurării Activităţilor independente, PFA si AF, au fost înlocuite de 3 noi forme de organizare:
Persoana fizică autorizată (pe scurt "PFA"),
Întreprindere individuală ("ÎI") sau
Întreprindere familială ("ÎF").
1. PFA - similar vechii forme a PFA; noua lege aduce însă o serie de noutăţi care lărgesc regimul juridic al PFA si elimină anumite incompatibilităţi:
PFA nu poate avea angajaţi cu contract de muncă pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată;
şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane (fizice sau juridice, PFA, II sau IF-uri) cu care colaborează, chiar dacă colaborarea este exclusivă;
PFA îşi desfăşoară activitatea folosind în principal forţa de muncă şi aptitudinile sale profesionale. O persoana fizica NU poate cumula calitatea de PFA cu cea de II (întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale)
o persoană poate cumula calitatea de PFA cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează, atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată;
2. Întreprinderea Individuală („ÎI") - este o noţiune (formă de organizare) nouă. Regimul juridic al ÎI:
Persoana fizica titular al ÎI (întreprinderii individuale) este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul comerţului; ÎI nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul comerţului;
Întreprinzătorul titular al unei ÎI poate cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-a organizat întreprinderea individuală.
Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul titular al ÎI, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii;
Întreprinzătorul titular al unei ÎI nu va fi considerat un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 24, chiar dacă colaborarea este exclusivă;
3. Întreprinderea Familială („ÎF") - similar vechii forme de AF-asociaţie familială; ce aduce nou OUG 44/2008:
Membrii unei ÎF (întreprinderi familiale) pot fi simultan PFA sau titulari ai unor ÎI (întreprinderi individuale);
De asemenea, aceştia pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-au organizat întreprinderea familială.
-------------------------
Nu se pot constitui in IF profesiile liberale, activitatile economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale si activitatile economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte tipuri de interdictii.
“Medicii, expertii contabili, auditorii, arhitectii, avocatii, notarii nu vor putea sa-si desfasoare niciodata activitatea prin intermediul unei intreprinderi familiale, ci doar prin intermediul unor forme de organizare reglementate de legile care guverneaza profesiile respective.
inteleg ca cea de a doua persona ar fi sotia....Mult succes!