avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

O intrebare.Am un angajat care vine din cresterea copilului, i-am facut decizie de reluare a activitatii si acum vrea sa plece in strainatate.I-am zis sa faca cerere de desfacere a contractului.Ii desfac cntractul cu art 55 lit b.Dar el trebuie sa stea 15 zile sau poate pleca oricand vrea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexandradian_a@yahoo.com , utilizator 12:26, 19 Mai 2010
Pentru acordul partilor nu trebuie efectuat preaviz, CIM se incheie cu data acordului(55 lit.B din Codul Muncii Lg.53/2003).
Daca vreti sa efectueze preavizul, il puneti sa-si faca cerere de demisie.
codul muncii
Art. 79. - (1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părti în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupă functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îsi producă toate efectele.

(6) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renuntării totale ori partiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie din invatamant floralina floralina Buna!Sunt invatator titular si as vrea sa-mi dau demisia din invatamant!Cand pot face asta ,este nevoie de preaviz de 15 zile sau se poate cu lichidare la ... (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)