avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1265 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce pot sa fac?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce pot sa fac?

Am 21 de ani, lucrez ca barman la o firma de aproape un an si tin sa mentionez ca este primul meu job. Nu mi se accepta demisia cu motivul ca trebuie sa platesc o suma in valoare de 1000 euro din cauza unui contract incheiat pe 3 ani in urma unui training de barman ce a durat doar 3 zile. Doresc sa-mi depun demisia din cauza faptului ca nu am primit salariul de aproape 2 luni si jumatate desi l-am cerut de cateva ori si raspunsul era: imi pare rau, ai nimerit intr-un moment foarte prost, dar u am bani. Mai mentionez ca desi sunt gestioner am primit un salariu de 800 ron dupa care a fost scazut la 600 ron din acelasi motiv ca nu exista banii necesari, dar patronul nu a binevoit sa plateasc nici aceasta suma de 600 ron. CE AS PUTEA SA FAC??? POT SA DEMISIONEZ FARA A PLATI ACEI 1000 EURO???
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 13:11, 20 Mai 2010
O notificare catre angajator in paralel cu actiunea la instanta, este in regula. Dar, sesizarea la ITM ni se pare fara sens. Scopul dvs. este sa va primiti salariul pentru munca prestata si asta o puteti obtine doar in instanta, daca pana acum nu ati reusit pe cale amiabila cu angajatorul.
In contractul individual de munca nu se specifica, probabil, nimic cu privire la viitoare cursuri de perfectionare, de aceea, atunci cand a avut loc aceasta specializare, s-a incheiat si un act aditional la contract in care se arata care au fost costurile, de cine sunt suportate si in ce mod vor fi recuperate de angajator, daca le-a platit el.Demisia este un act care depinde numai de vointa angajatului, insa va trebui respectat dreptul angajatorului la preaviz. In ce priveste drepturile salariale neancasate, aveti posibilitatea de actiona in judecata angajatorul, asa cum si el are aceesi posibilitate pentru pretentiile pe care le are de la dvs.
Domnule avocatbeleca: raspundeti va rog omului complet, ca doar sunteti avocat. nu cred ca ati fost vreodata in situatia sa va fie frica sa mai stati la serviciu inca 15 zile(patronii pun tot timpul ceva la cale). In conditiile in care il sfatuiti sa-si ceara drepturile RESTANTE in instanta, de ce nu il sfatuiti si in continuare: CODUL MUNCII: SALARIATUL POATE DEMISIONA FARA PREAVIZ DACA ANGAJATORUL NU A RESPECTAT OBLIGATIILE CONTRACTUALE SI DREPTURILE SALARIATULUI. (nu a achitat salariul la data specificata in cim sau ccm= exact DREPTURILE RESTANTE despre care il sfatuiti sa le ceara in instanta. De ce avocatii ne invata bine, insa evita cele mai esentiale lucruri. Sa stiti ca nu va aplaud raspunsul , ci dimpotriva. Poate omului acum ii este teama de acel hot(patronul), dupa cate i-a facut.
Va multumesc pentru informatii. Am studiat si eu putin CODUL MUNCII. Mi-e teama totusi de aceasta suma de 1000 euro care mi se cere, dar care nu imi vine sa cred ca este un cost real al training-ului. Si in afara de asta nu pot sa-mi dau seama de ce patronul pune acest motiv in fata demisiei mele pentru neplata salariilor. Daca se ajunge la judecata care are fi sansele de castig sau de pierdere?
contoficial a scris:

Domnule avocatbeleca: raspundeti va rog omului complet, ca doar sunteti avocat. nu cred ca ati fost vreodata in situatia sa va fie frica sa mai stati la serviciu inca 15 zile(patronii pun tot timpul ceva la cale). In conditiile in care il sfatuiti sa-si ceara drepturile RESTANTE in instanta, de ce nu il sfatuiti si in continuare: CODUL MUNCII: SALARIATUL POATE DEMISIONA FARA PREAVIZ DACA ANGAJATORUL NU A RESPECTAT OBLIGATIILE CONTRACTUALE SI DREPTURILE SALARIATULUI. (nu a achitat salariul la data specificata in cim sau ccm= exact DREPTURILE RESTANTE despre care il sfatuiti sa le ceara in instanta. De ce avocatii ne invata bine, insa evita cele mai esentiale lucruri. Sa stiti ca nu va aplaud raspunsul , ci dimpotriva. Poate omului acum ii este teama de acel hot(patronul), dupa cate i-a facut.

Stimate domn/doamna,
Ceea ce sustineti dvs este in parte corect si asta pentru ca noi, cei ce va indrumam juridic neconditionat, nu cunoastem decat ceea ce ni se prezinta, or, in speta de fata, nu stim exact ce inscrisuri a semnat angajatul. Cu alte cuvinte, nu ni s-a spus daca au fost semnate statele de plata, daca exista vreo condica de prezenta semnata de angajat pentru orele impuse de angajator, sunt inscrisuri cu care angajatorul poate proba tocmai contrariul sustinut de angajat si totul sa se intoarca impotriva acestuia din urma. Este motivul pentru care am considerat ca trebuie ca angajatul sa fie prudent cand actioneaza in vreun fel impotriva angajatorului.

Alte discuții în legătură

Doresc incheiere/inchidere/reziliere/anulare contract munca ContSters56412 ContSters56412 in urma cu o luna m-am angajat ca operator pc si am incheiat contract de munca si act aditional.In actul aditional se specifica faptul ca voi fi format ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contractul de munca viezure viezure Buna ziua! Lucrez la o firma ca inginer,acum 1an si jumatate cand m-am angajat la ei am semnat contractul de munca si un act aditional daca plec in 4ani de ... (vezi toată discuția)
Act aditional, preaviz 60 de zile cbrescan cbrescan daca am doua acte aditionale (fidelitate 3 ani si preaviz 60 de zile), am un an si jumatate lucrat deja (rezultate foarte bune, referinte, etc), pot pleca cu ... (vezi toată discuția)