avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

DAUNA ASIGURARI - PIESE DE ORIGINE

Deschid un subiect, poate nediscutat pana acum dar sigur interesant pentru multi.

Situatia urmatoare: O masina fara accident pana in prezent, cu toate piesele de origine pe ea, are o dauna RCA. Se face constatarea cu piesele defecte, se accepta de asigurator nevoia inlocuirii lor (aici e putin SF ceea ce spun, pentru ca multi ar da de indreptat daca s-ar putea si un geam), insa cand asiguratorul face oferta verbala sau scrisa, suma este calculata la preturile pieselor after-market, adica nimic de origine, ci doar niste piese care nu vor corespunde niciodata cu cele de origine. Firmele de asigurari mint cu nerusinare cand va spun ca reparatia se va face numai cu piese de origine. V-o spune un om cu experienta in a fi mintit cu nerusinare.
Intrebarea mea catre specialistii din domeniu este urmatoarea: Cum se pot pazi asiguratii de aceste tertipuri si mai ales, ne sprijina legea in ceea ce priveste inlocuirea pieselor cu cele de origine in cazul unei daune?

Cu stima,
aceasta este o problema pe care foarte multa luma o intampina. Cred ca singura solutie este repararea masinii la un service al reprezentantei marcii respective (vb. de autoturism) si verificarea cu propriile simturi a pieselor care sunt inlocuite. Spre exemplu: am fost si eu lovit din spate, iar cand mi-au schimbat piesele (a durat vreo 2 ore), am stat la service sa vad ce pun si ce iau de pe masina. Singurul lucru care nu l-am verificat a fost bara care a fost schimbata!
Sunt de aceeasi parere cu Dl Alin.
In mod similar va sugerez sa mergeti cu autoturismul la service-ul reprezentantei pentru a fi cat mai sigur de faptul ca piesele vor fi de origine.
Problema este ca pot aparea diferente de pret intre ceea ce accepta societatea de asigurari si costul total al reparatiilor.
Dar, o asemenea problema se poate rezolva in instanta, pentru ca societatea de asigurari trebuie sa achite intregul prejudiciu si reparatia cu piese de calitate nu cu piese aftermarket.
Va doresc succes.
Av. Mihai Vaduva
Indiferent ce va spune asiguratorul verbal este necesar sa cititi cu atentie contractul de asigurare pt. ca mai nou s-au introdus clauze care prevad ca in cazul in care o masina a depasit termenul de garantie piesele avariate nu se mai inlocuiesc cu piese originale ci after market. Asa ca sa nu fiti surprins daca veti vedea un geam la reperat pt. ca eu am avut o astfel de experienta, cand constatarea s-a facut de la distanta din birou de catre un inspector de asigurari la sfatul inspectorului de dauna aflat la biroul de dauna din resedinta de judet, ca sa evite o deplasare.
Adrian.Tudor a scris:

este necesar sa cititi cu atentie contractul de asigurare pt. ca mai nou s-au introdus clauze care prevad ca in cazul in care o masina a depasit termenul de garantie piesele avariate nu se mai inlocuiesc cu piese originale ci after market.


Unde scrie asa ceva in "contractul de asigurare" RCA- caci despre el e vorba?!
Pe RCA nu este prevazut dar din practica asa se procedeaza sa se dea la reparat elemente ce ar trebui inlocuite. Iar dca masina lovita are o vechime peste termenul de garantie, nu vi se vor accepta piese noi, de origine, care sun mult mai scumpe. In contractele casco este chiar stipulat.

Alte discuții în legătură

Dauna auto prea mica Silviu19xx Silviu19xx Am fost implicat intr-un accident de masina ca parte vatamata. Firma de asigurari a constatat dauna totala , oferindu-mi suma de 3000 lei. Masina mea este un ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in baza politei rca tedissprest tedissprest Un autoturism al firmei a fost implicat intr-un accident din vina celuilalt participant la trafic care avea RCA valabil. S-a completat formularul amiabil si ... (vezi toată discuția)
Dauna totala tudorika tudorika Buna ziua....Am cumparat un golf 4 din 2001....am fost lovit...in spate de o masina si proiectat in cea din fata .Cei de la asigurare au spus ca imi dau 2000 ... (vezi toată discuția)