Exista Conventia Europeana asupra transferarii persoanelor condamnate adoptata la Strasbourg la 21 martie 1983. (cautati intr-un program legislativ Legea 76/ 1996 pt ratificarea acestei conventii - asta ca sa o gasiti mai usor).
Iata cateva aspecte...
ARTICOLUL 9
Consecintele transferarii pentru statul de executare
1. Autoritatile competente ale statului de executare sunt datoare:
a) fie sa continue executarea condamnarii imediat sau in baza unei hotarari judiciare sau administrative, in conditiile enuntate la art. 10;
b) fie sa schimbe condamnarea, printr-o hotarare a acestui stat, data intr-o procedura judiciara sau administrativa, inlocuind astfel sanctiunea aplicata in statul de condamnare printr-o sanctiune prevazuta de legislatia statului de executare pentru aceeasi infractiune, in conditiile enuntate la art. 11.
2. Statul de executare trebuie, daca cererea i-a fost facuta, sa indice statului de condamnare, inainte de transferarea persoanei condamnate, care anume dintre aceste proceduri o va urma.
3. Executarea condamnarii este guvernata de legea statului de executare si acest stat este singurul competent pentru a lua toate hotararile corespunzatoare.
ARTICOLUL 10
Continuarea executarii
1. In caz de continuare a executarii, statul de executare este legat de natura juridica si durata sanctiunii asa cum rezulta ele din condamnare.
2. Totusi, daca natura sau durata acestei sanctiuni este incompatibila cu legislatia statului de executare, sau daca legislatia acestui stat o impune, statul de executare poate, prin hotarare judiciara sau administrativa, sa adapteze aceasta sanctiune la pedeapsa ori masura prevazuta de propria sa lege pentru infractiuni de aceeasi natura. Aceasta pedeapsa sau masura corespunde, atat cat este posibil, in ceea ce priveste natura sa, celei aplicate prin condamnarea de executat. Ea nu poate sa agraveze prin natura sau durata sa sanctiunea pronuntata in statul de condamnare, nici sa depaseasca maximul prevazut prin legea statului de executare.