avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune cu doua capete de cerere: principala si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune cu doua capete de cerere: principala si accesorie

Se poate admite doar actiunea accesorie, in situatia in care capatul de cerere principal este o actiune in constatare iar cel accesoriu indeplinieste conditiile unei actiuni in realizare ?
Daca am capat de cerere principal: actiune in constatarea prescriptiei executarii si accesoriu radierea inscriptiei ipotecare, se poate admite doar cererea accesorie?
(aceasta cerere accesorie este formulata cam asa: "sa dispuneti radierea iinscriptiei ipotecare inscrisa sub nr xxx, la data de..., constatand ca dreptul de a cere executarea silita a creditoarei s-a prescris".)
Cel mai recent răspuns: ContSters163072 , utilizator 17:29, 14 Noiembrie 2010
pai scrieti cam asa..va rog sa calificati care-i principal si care-i accesoriu, desigur cu mentiunea ca pot fi amandoua principale:D
Intrebarea mea chiar era serioasa.
u.b.i.k. a scris:

In opinia mea cererea nu este bine formulata. Intervenirea prescriptiei executarii este temeiul (cauza) pentru care se cere radierea inscriptiei ipotecare nu un capat de cere principal. Singurul capat de cerere trebuie sa fie cel privitor la radierea ipotecii cu motivarea ca a intervenit prescriptia[/b]. Atat.


Aceasta "motivare" poate fi invocata pe cale de exceptie? In sensul ca: prin actiunea introductiva cer ca instanta sa dispuna radierea inscriptiei ipotecare invocand pe cale de exceptie faptul ca executarea silita s-a prescris?
Fiind vb despre o exceptie absoluta instanta o va analiza cu prioritate si apoi se va pronunta pe cerere privind radierea?
:coffee:
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Irina S., utilizator
aveti ori ba dovada dreptului de a cere radierea...
daca da, e cum am zis, aici si in celalalt topic, daca nu incercati cum zice ubik..
in orice caz nu puteti chema in judecata mereu fostul creditor...
apoi dreptul e ca ceva "viu"...nu exista un tipar..si cred ca v-ati convins pana acum
te pup:bow:
Asa, si eu cam ce am spus?
Actiune: radiere inscriptie ipotecara. Pe cale de exceptie in aceasta actiune invoc prescriptia dreptului de a cere executarea silita. Nu ca un capat distinct de cerere ci pe cale de exceptie.
De ce sa ma duc intr-o actiune in constatare prin care sa obtin mai intai o HJ prin care se constata prescrisa executarea silita si apoi sa merg pe actiunea de radiere inscriptie ipotecara? Pierdere de vreme.
Cerere de radiere ipoteca direct la CF nu merge pe HJ prin care s-a constatat prescrisa executarea.
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
Irina S., utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa timbru actiune in constatarea prescriptiei drept de a cere executarea silita Irina S. Irina S. Cu cat se va timbra actiunea prin care se cere constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita? (vezi toată discuția)
Cum credeti ca este mai corect? DanyD DanyD Am un titlul executoriu neexecutat in termenul de prescriptie de 3 ani. Dorind sa constat pe cale judecatoreasca faptul ca a intervenit prescriptia dreptului ... (vezi toată discuția)
Exista vreo sanctiune? Irina S. Irina S. In situatia in care reclamantul - justitiabil fara aparator - introduce o actiune apoi, pana la primul termen o precizeaza..apoi pe la al 5-lea termen iar o ... (vezi toată discuția)