Recititi deasupra fiindca mi-am editat postarea.
Eu nu stiu ce trebuie facut exact, asa ca le-am facut pe toate :)), si, de fapt cam asta ar trebui. Cora n-o sa se lase impresionata in sensul sa va faca dreptate, estimez eu. Daca ati ajuns la concluzia ca-si bat joc de dvs si nu va da nici un deget nu aveti de ce sa fiti discreta "in favoarea angajatorului". Pe mine vroiau sa ma aduca sa semnez nu stiu ce prostie, ca mai apoi cica sa-mi dea niste salarii compensatorii (daca-mi dau demisia), pe care cu siguranta nu le vedeam in veci, inafara de faptul ca eram obligat daca-mi dadeam demisia sa restitui la stat subventia care au primit-o ei pentru mine. Mai apoi cica-mi desfac contractul de munca "ok", si mi-am zis ca nu exista articol "ok" fiindca i-am si intrebat :)), demonstrabil ca am avut dreptate sta faptul ca au recurs la concedierea disciplinara cand cica ei puteau sa mi-l desfaca "ok". Mi-am scris petitia catre adresa: itmbucuresti@itmbucuresti.ro si petitii@inspectiamuncii.ro (inspectia muncii e singura de care imi amintesc ca mi-a trimis prin posta confirmare). Apoi am legat tot ce am adunat si am inregistrat direct la ITM, sa am la mana numarul de inregistrare.
Cei de la ITM v-ar zice ca ei inspecteaza doar personalul angajat, si nu veti avea cu cine sa stati de vorba de altfel. La Inspectia Muncii puteti solicita in persoana sa stati de vorba cu juristul unitatii pentru ca ei ofera acest serviciu (mai bine decat sa cereti prin cerere scrisa fiindca n-am primit nimic cu asta). In final puteti incerca toatea acestea in timpul in care Cora trebuia sa efectueze niste proceduri, cum ar fi sa va instiinteze ca nu sunteti primita la servici (dar sa probati si ca nu va lasa). Trebuie sa primiti acasa in termen de 30 de zile din ziua in care nu va lasa la servici convocare la comisia de cercetare disciplinara. Daca nu, va sfatuiesc in ziua 32-a (ca sa nu fie nici o discutie de termen) sa si depuneti atacul in instanta litigii de munca la camera 38 a Tribunalului Bucuresti. In teorie nu tin minte ca trebuie sa va comunice decizia tot in acest termen de 30 de zile (s-ar putea sa nu existe termen, de aceea initiati actiunea cat puteti de repede. In cazul comunicarii deciziei de concediere, Cora are talentul sa tegiverseze, ii cunosc juristii si politica lor. Daca mi s-ar intampla din nou cu Cora, as initia litigiul de munca chiar din prima zi de suspendare si prima incalcare a actului normativ, cu actualizari la dosar despre incalcarile ulterioare si contestarea deciziei de concediere in sine, ca sa castig timp la primul termen.
Ca sa va cunoasteti drepturile puteti consulta legea, cum am facut si eu:
[ link extern ] /
de la primul la ultimul articol, si sa va redactati drepturile incalcate, copiind din lege si cum au fost incalcate. Am fost ajutat pe acest forum cam in toate intrebarile (cel putin la dreptul muncii). Nu inteleg pe deplin situatia dvs, dar in cazul meu am sesizat marlanie 100% din partea Cora si nu m-am abtinut sa reclam nici un drept de care am fost privat.