avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... comanda de transport = contract?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

comanda de transport = contract?

Buna ziua,

Poate fi considerat contract o comanda de transport rutier?
Firma a facut o comanda pentru un transport pe care a anulat-o dupa mai mult de 24 de ore. Plata se facea la descarcare.
Dupa ce firma a anulat transportul, in scris, a primit factura de transport precum si o anexa sub forma de contract cu nr comenzii semnata si stampilata de catre firma transportatoare.
Este legala acesta procedura?
Poate transportul sa ceara banii atata timp cat transportul nu s-a efectuat si plata se facea la descarcare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 12:16, 27 Mai 2010
Pana la un raspuns mai avizat:

Conform Conventiei CMR din Geneva, 1956, proba contractului de transport se face prin scrisoarea de trasura (consignment note) intocmita de expeditor. Conform art.9 din Conventie aceasta reprezinta "prima facie evidence", adica dovada pana la proba contrarie a conditiilor contractului si a primirii marfii de catre transportator. Conform art.4 neregularitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza nici existenta, nici valabilitatea contractului de transport.

Partile sunt constranse de propriile obligatii contractuale, respectiv: predarea bunurilor catre clientul final si plata conform clauzelor contractuale. Sub aspect probator art. 46 din Codul comercial prevede:
„Obligatiunile comerciale si liberatiunile se probeaza:
Cu acte autentice;
Cu acte sub semnatura privata;
Cu facturi acceptate;
Prin corespondenta;
Prin telegrame;
Cu registrele partilor;
Cu martori, de câte ori autoritatea judecatoreasca ar crede ca trebuie sa admita
proba testimoniala si aceasta chiar în cazurile prevazute de art. 1191 din codul civil;
In fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civila.”

Potrivit prevederilor Codului comercial sunt probe concludente, orice mijloace de proba admise de lege, o categorie în care se include si corespondenta purtata de catre cele doua societati litigante, indiferent daca a fost comunicata cu ajutorul internetului sau pe cale postala.
In concluzie, daca puteti proba anularea in timp util a comenzii , nu puteti fi obligat la plata.
Ultima modificare: Joi, 27 Mai 2010
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces comercial EHash EHash Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul unui proces comercial privind neridicarea si neachitarea unei marfi livrata conform contractului, eu ... (vezi toată discuția)
Factura-contract eugenilean eugenilean Buna ziua. Ma poate lamuri cineva daca se poate emite factura fara a avea incheiat un contract comercial? Eventual si legislatia in domeniu? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Comanda de transport = contract ? discover discover Buna seara , revin cu o noua nelamurire. Citesc destule pe forumul acesta si cand sa zic si eu \"aha ...am inteles\" atunci ma incurc in termeni , situatii ... (vezi toată discuția)