avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort + drepturi copil cu cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort + drepturi copil cu cetatean strain

Salut! Am si eu o intrebare. M-am casatorit vara trecuta cu un cetatean moldovean. Intre timp ea a ramas insarcinata si a nascut, dar noi am avut niste probleme si ne-am despartit. Inca nu am intentat divortul pentru ca vreau sa stiu exact ce implicatii va avea. Eu am fost plecat din Romania in majoritatea acestui timp care a trecut de la casatorie, astfel ca ea a stat in Moldova. Nu am apucat sa aplicam pentru viza ei de resedinta in Romania, cu atat mai putin pt cetatenia ei. In schimb ea acum e in Romania la mama mea, unde a venit ca sa nasca astfel ca baietelul nostru e cetatean roman.
Intrebare:
Eu am fost de acord ca e normal ca baietelul sa stea cu mama lui, si in acelasi timp sa ma implic si eu material si sa il mai vad cand am posibilitatea. Totusi ultimele evenimente ma fac din ce in ce sa realizez ca ea nu va fi in stare sa aiba grija de el si nu are disponibilitatea de a se implica. De aceea vreau sa stiu cam ce variante am la dispozitie. Am inteles ca, deoarece copilul este cetatean roman la fel ca si mine, iar ea nu, eu as avea mai multe drepturi asupra lui. Am mai auzit si ca baietelul nu poate iesi din Romania decat de pe pasaportul meu si insotit de mine. De asemenea, am auzit ca eu pot declara ca aseasta casatorie a fost una de convenienta, caz in care ea este deportata inapoi in Moldova, iar copilul imi revine mie. As vrea sa stiu cate dintre aceste lucruri sunt adevarate. Repet, ea acum este la mine acasa in Romania cu mama mea care are grija de copil, iar eu sunt de acord ca un copil trebuie sa traiasca in primul rand impreuna cu mama lui. Totusi as vrea sa stiu ce optiuni mai am la indemana, in primul rand pentru a putea fi intr-o pozitie mai buna in a negocia cu ea. Eu acum sunt in State la studii in ultimul an, de asemenea sunt si cetatean american, si as putea fara indoiala sa ii ofer mult mai mult decat ea care nu are nici situatia materiala nici disponibilitatea sufleteasca de a se implica. As vrea sa ii las ei copilul si sa dorm cat de cat linistit stiind ca ea are grija de el. Totusi ea e o fire razbunatoare si dezorganizata, si de aceea nu stiu ce va fi in continuare...
De asemenea as vrea sa stiu daca fazele initiale ale divortului se por initia si prin posta sau sa trimit pe cineva, ceva de genul asta, ca eu sunt inca in State si nu stiu cat de curand voi putea reveni in tara.

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: yulika , utilizator 11:49, 4 Octombrie 2010
Depinde de mai multi factori. Situatiile pot parea asemanatoare dar in acelasi timp foarte diferite.
O discutie similara gasiti si aici: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
mersi pentru raspuns, dar acolo unde mati trimis nu am gasit nimic referitor la problema mea.
spuneam ca este asemanatoare cu dmn. alexandru, fiind eu sunt cetatean ukrainean, casatorita de cetacean roman, avem un copil minor. cetatenie nu am inca, am carte rezedentiala de memru familiei romane.
asa, vreau sa divortez de sotul meu, dupa divort mai am drept sa stau sa locuiesc in romania, da ca copilul este cetatean roman??????????????? va multumesc.
OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania cu modificari:

"ARTICOLUL 62
Prelungirea dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei
(1) Strainilor intrati in Romania in conformitate cu prevederile art. 46, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 46 alin. (15), li se poate prelungi dreptul de sedere, astfel:
a) pentru sotul/sotia sponsorului, daca:
(i) prezinta documente din care sa rezulte existenta casatoriei;
(ii) nu exista o stare de bigamie sau de poligamie;
(iii) sotii locuiesc impreuna;
(iv) fac dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul salariului minim net pe economie;
b) pentru ceilalti membri de familie ai sponsorului, daca:
(i) prezinta documente din care sa rezulte existenta legaturii de rudenie;
(ii) locuiesc impreuna cu sponsorul, in cazul minorilor;
(iii) fac dovada mijloacelor de intretinere cel putin la nivelul salariului minim net pe economie.
(2) Pentru membrii de familie ai beneficiarilor statutului de refugiat sau ai protectiei subsidiare care solicita prelungirea dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei nu este obligatorie indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) pct. (iv), respectiv la alin. (1) lit. b) pct. (iii).
(3) Strainilor membri de familie ai unui cetatean roman li se poate prelungi dreptul de sedere, daca cetateanul roman are domiciliul in Romania, astfel:
a) pentru strainii casatoriti cu cetateni romani, daca:
(i) prezinta certificatul de casatorie, in conditiile prevazute de lege;
(ii) nu exista o stare de bigamie sau de poligamie;
b) pentru parteneri, daca:
(i) prezinta certificatul de nastere al copilului;
(ii) atat strainul, cat si cetateanul roman fac dovada ca sunt necasatoriti;
(iii) fac dovada convietuirii cu cetateanul roman;
c) pentru copiii cetateanului roman, ai sotului/sotiei sau ai partenerului, inclusiv cei adoptati, care nu au implinit varsta de 21 de ani sau care se afla in intretinerea cetateanului roman, a sotului/sotiei sau a partenerului, daca:
(i) prezinta documente din care sa rezulte existenta legaturii de rudenie;
(ii) locuiesc impreuna cu cetateanul roman;
d) pentru rudele de gradul I in linie ascendenta ale cetateanului roman sau ale sotului/sotiei acestuia, daca prezinta documente din care sa rezulte existenta legaturii de rudenie.
(4) In cazul constatarii existentei unei stari de bigamie sau de poligamie, solicitantului i se refuza prelungirea dreptului de sedere.
(5) Dreptul de sedere temporara se prelungeste individual, pentru fiecare membru de familie pe aceeasi perioada pentru care i s-a acordat dreptul de sedere sponsorului. Sotului/sotiei si membrilor de familie ai unui cetatean roman sau ai sponsorului titular al unui drept de sedere permanenta li se poate prelungi dreptul de sedere temporara pentru perioade de pana la 5 ani.
(6) Prelungirea dreptului de sedere temporara pentru strainii prevazuti la alin. (3) se efectueaza cu scutire de la plata taxelor consulare."
...
La articolul 65, alineatele (1) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(1) Strainului, titular al unui drept de sedere pentru reintregirea familiei, i se poate prelungi dreptul de sedere temporara in mod independent in urmatoarele cazuri:
a) pentru membrii de familie ai sponsorului, daca:
(i) devin majori;
(ii) sponsorul a decedat;
(iii) a fost pronuntata desfacerea casatoriei;
b) pentru membrii de familie ai cetateanului roman, daca:
(i) implinesc 21 de ani;
(ii) cetateanul roman a decedat;
(iii) a fost pronuntata desfacerea casatoriei.
....
ARTICOLUL 89
Interzicerea indepartarii
(1) Indepartarea este interzisa in urmatoarele cazuri:
a) strainul este minor, iar parintii acestuia au drept de sedere in Romania;
b) strainul este parinte al unui minor care are cetatenia romana, daca minorul se afla in intretinerea acestuia sau daca exista obligatia platii pensiei alimentare, obligatie pe care strainul si-o indeplineste cu regularitate;
c) strainul este casatorit cu un cetatean roman, iar casatoria nu este de convenienta;
d) strainul a depasit varsta de 80 de ani;
e) exista temeri justificate ca viata ii este pusa in pericol ori ca va fi supus la torturi, tratamente inumane sau degradante in statul in care urmeaza sa fie trimis strainul;
f) indepartarea este interzisa de documentele internationale la care Romania este parte.
(2) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se poate acorda sau, dupa caz, prelungi dreptul de sedere in Romania de catre Autoritatea pentru straini, pentru unul dintre scopurile prevazute la cap. IV.
(3) Punerea in executare a masurilor de indepartare se suspenda in cazul strainilor care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 15 alin. (1), pana la data la care inceteaza motivele de nepermitere a iesirii din Romania.
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (1), (2) si (3) strainii care constituie un pericol pentru ordinea publica, securitatea nationala ori care sufera de o boala care ameninta sanatatea publica si refuza sa se supuna masurilor stabilite de catre autoritatile medicale."
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
a multumesc pentr raspuns. cad de cat este clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara tuturor. sotia mea este din republica moldova, dupa ... leonard_alin leonard_alin Buna seara tuturor. Sotia mea este din Republica Moldova, dupa ce ne-am casatorita am depus actele pentru permisul de sedere pentru reintregirea familiei. Au ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere in ro Damla Damla Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Am avut o relatie cu cetatean turc in urma careia am un copil. Copilul este recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu cetatean albanez anny-marry anny-marry buna ziua!as vrea sa stiu care sunt pasii si actele necesare ptr o casatorie in romania cu un cetatean albanez.si daca acesta facandu-i domiciliul in romania ... (vezi toată discuția)