avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contestatie-contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contestatie-contencios administrativ

Am contestat o dispozitie a primarului cu privire la o suma de bani.M-am consultat cu un domn avocat,n-am avut bani sa-l si angajez in cauza,drept urmare am formulat personal contestatia chemand in judecata PRIMARIA.....PRIN PRIMAR,si nu direct PRIMARUL.Avocatul paratului cere insistent completului de judecata respingerea contestatiei nu fiindca n-as avea dreptate ci fiindca am introdus in contestatie si cuvantul-PRIMARIE-.Credeti ca este acesta un motiv temeinic sa pierd procesul?Mai este un singur termen de judecata in 23.06.10 si se va pronunta.Si mai o intrebare-exista un termen limita de comunicare a unei sentinte catre parti?Astept un raspuns competent,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:16, 29 Mai 2010
Opinia noastra este in sensul ca in speta calitate procesual activa are Primaria prin primar. Dispozitia este semnata de primar in calitatea acestuia de reprezentant, asta nu inseamna ca va sta in nume personal in judecata.
Hotararea pronuntata la instanta de fond se comunica partilor dupa redactarea acesteia. In functie de natura litigiului, termenul in care instanta are obligatia sa motiveze hotararea este diferit. In general, acesta este de 30 zile (insa nu este intotdeauna respectat). Apoi, se comunica partilor.
Conform legii, actiunea in contencios administrativ se introduce impotriva institutiei care a emis actul atacat: in cazul autoritatilor locale:
- pentru hotarari ale consiliului local - consiliul local in cauza;
- pentru dispozitii - institutia primarului.
De ce trebuie facuta aceasta diferenta: dispozitia pe care ati atacat-o dvs. nu a fost emisa de primarie, ci de primar.
Iata cum defineste legea 215/2001 primaria:
Art. 77. - Primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ-teritoriale si aparatul de specialitate al primarului constituie o structura functionala cu activitate permanenta, denumita primaria comunei, orasului sau municipiului, care duce la indeplinire hotararile consiliului local si dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale colectivitatii locale.
Deci, nu primaria este emitentul actului incriminat de dvs. Primaria emite adeverinte, Certificate de urbanism, istorice de rol fiscal, etc, dar nu dispozitii, in baza art. 68 din legea 215/2001.
Nu vreau sa ma antepronunt, insa este posibil ca instanta sa respinga actiunea pe motivul lipsei calitatii procesuale a primariei in cauza de fata...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)
Contestarea dispozitiei primarului visinoiu75 visinoiu75 Am lucrat ca functionar public intr-o primarie pe urbanism si investitii, iar dupa alegeri am devenit viceprimar. Pe langa atributiile delegate de primar si pe ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive negut negut In procesul meu cu Primaria(reclamata), privind o Decizie a acesteia, la a 3-ä infatisare,deci la al 2-lea recurs Primaria invoca anularea procesului pe ... (vezi toată discuția)