avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nuda proprietate si dreptul de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nuda proprietate si dreptul de uzufruct viager

ce inseamna sa fiu nud proprietar impreuna cu fratele meu,in urma decesului mamei mele,iar tatal meu a primit dreptul de uzufruct viager
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
orhidea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
tatal dvs atat cat va trai poate folosi (locui), administra, inchiria imobilul pentru care i s-a constituit acest drept de uzufruct viager
Dupa decesul tatalui, dvs. si fratele va veti consolida dreptul de proprietate. Uzufructul se stinge la decesul beneficiarului.

Pana atunci, va enumar cateva din obligatiile si drepturile partilor:
Obligatii nud proprietar:
- de a plati sarcinile si impozitele imobilului;
- de a efectua reparatiile capitale;
- de a nu il stanjeni pe uzufructuar in exercitarea dreptului sau.
Drepturi: are nuda proprietate ( teoretic poate instraina imobilul = vanzare, donatie, ipoteca etc. dar cu respectarea uzufructului).

Obligatii uzufructuar:
- de a nu abuza de bun ( sa nu il delase in asa fel incat sa nu mai fie propriu folosintei);
Drepturi:
- de a se folosi de bun ( de a locui, inchiria etc.);
- NU poate instraina uzufructul ( doar emolumentul, adica de ex. daca inchiriaza apartamentul, poate sa dea banii de chirie cui vrea).
Uzufructul viager ofera uzufructuarului un drept de posesie si folosinta.E o simpla detentie precara (proprietatea e golita de mare parte din atributele sale, nudul proprietar avand doar dreptul de dispozitie, juridica si materiala ).
Dreptul de uzufruct e unul personal, incesibil . (poate fi cedat, cel mult , beneficiul acestui drept, spre exemplu, chiria ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile uzufructuarului in asociatia de proprietari cyan cyan In conditiile in care uzufructuarul a fost membru in asociatia de proprietari si continua sa locuiasca in imobil, mai are drepturile prevazute de Legea ... (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct desiderio desiderio buna ziua!va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in ceea ce priveste dreptul de uzufruct pe care l are tatal meu la casa mea.acum cativa ani am cumparat de la ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate vs. uzufruct viager Pretorian Pretorian Buna ziua! Va rog sa imi spuneti mai in amanunt ce drepturi/obligatii au fiecare dintre cele doua pesoane: cea care detine nuda proprietate si cea care detine ... (vezi toată discuția)