avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inregistrarile audio (facute fara acordul persoanelor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inregistrarile audio (facute fara acordul persoanelor inregistrate) sunt valabile in instanta?

Inregistrarile audio (facute fara acordul persoanelor inregistrate) sunt valabile in instanta?
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 22:40, 30 Mai 2010
In dreptul civil situatia este foarte complicata.
Se poate considera ca au fost facute in mod ilegal.
O alta problema o mai constituie si faptul ca instantele se feresc de asa ceva.
Nici codul de pr. civ. nu le enumera ca si mijloace de proba.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Inregistrarile convorbirilor

Art. 91 indice 1Cpp. - Inregistrarile pe banda magnetica ale unor convorbiri efectuate cu autorizarea motivata a procurorului desemnat de prim-procurorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel, in cazurile si in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se face din oficiu, iar interceptarea este utila, pentru aflarea adevarului, pot servi ca mijloace de proba, daca din continutul convorbirilor inregistrate rezulta fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.

Autorizarea procurorului se da pentru durata necesara inregistrarii, pana la cel mult 30 de zile, in afara de cazul in care legea dispune altfel.

Autorizarea poate fi prelungita in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile.

Inregistrarile prevazute in alin. 1 pot fi facute si la cererea motivata a persoanei vatamate privind comunicarile ce-i sunt adresate, cu autorizarea procurorului anume desemnat de procurorul general.

Certificare inregistrarilor

Art. 91 indice 2 - Despre efectuarea inregistrarilor mentionate in art. 911, organul de urmarire penala intocmeste un proces-verbal in care se mentioneaza autorizatia data de procuror pentru efectuarea interceptarii, numarul sau numerele posturilor telefonice intre care se poarta convorbirile, numele persoanelor care le poarta, daca sunt cunoscute, data si ora fiecarei convorbiri in parte si numarul de ordine al rolei sau casetei pe care se face imprimarea.

Convorbirile inregistrate sunt redate integral in forma scrisa si se ataseaza la procesul-verbal, cu certificarea pentru autenticitate de catre organul de urmarire penala, verificat si contrasemnat de procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala in cauza.

La procesul-verbal se ataseaza, de asemenea, caseta sau rola care contine inregistrarea convorbirii, in original, sigilata cu sigiliul organului de urmarire penala.

Art. 91 indice 2. - Alte inregistrari Modalitatile si conditiile de efectuare a inregistrarilor aratate in art. 91 si 911 sunt aplicabile si in cazul oricarei alte inregistrari a convorbirilor pe banda magnetica, autorizate conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Dosar penal mallasorte_mm5 mallasorte_mm5 cineva vrea sami fac dosar penal pentru ca lam injurat shi lam amenintat!este posibil?ca proba pana acum sustine ca imi inregistreaza apelurile! (vezi toată discuția)