avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie Auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie Auto

Buna ziua

M-ar interesa parerea dumneavoastra in privinta achizitiei unor autovehicule pt a fi utilizate de agentii de vanzari ai unei firme cu activitate:import si distributie materiale constructii.
M-ar interesa in principal urmatoarea speta....
Presupunem ca se achizitioneaza masina si deduc tva-ul,acesta incadrandu-se la exceptiile prevazute in oug 34 fiind utilizata de agentii de vanzari ai firmei...
Ce se intampla daca dupa o anumita perioada de timp masina nu mai este utilizata de agentul de vanzari ci de o persoana din conducerea firmei?
Cum procedez cu tva-ul dedus la achizitionarea masinii?
Cazul 1 : daca masina e achizitionata in leasing...
Cazul 2 : daca masina este luata cu banii jos...

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 31 Mai 2010
Irina-2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:48, 7 Iunie 2010
danike a scris:

(cine a achizitionat un autovehicul in luna iunie 2009 si nu a dedus tva aferenta, nu va face ajustare in favoarea sa in luna ianuarie 2011, corect?)

absolut ! pentru ca dreptul de deducere ia naştere la momentul exigibilităţii taxei.
Dar nu ne aflam in acest caz , de aceea am gandit ca daca am exercitat drept de deducere la momentul achizitiei iar ajustarea a intervenit intr-un moment oarecare , ulterior achizitiei, iar limitarea dreptului de deducere este valabila pina la 31.12.2010 , inseamna ca se poate ca de la 01.01.2011 aceasta ajustare sa nu mai fie necesara .
era sa uit : mersi frumos !
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
As mai avea o intrebare aici...
Cum justific eu ca masina este utilizata EXCLUSIV in interesul firmei de catre un agent de vanzari :sorry:?
Eu nu am decat foile de parcurs la indemana dar acestea nu demonstreaza acest lucru.
Mai exista posibilitatea ordinelor de deplasare....Cum procedez in acest caz? Cum pot dovedi eu ca respectiva masina este utilizata exclusiv in interesul firmei?
Imi dati si mie o idee va rog?

:stunned:
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Irina-2005, utilizator
revin si la chestiunea ajustarii : intradevar , ajustarea se face anual ; mecanismul ar fi : in anul 2010, anul achizitiei ajustati tva in favoarea statului , apoi, in 2011 ( daca inceteaza efectele art 145^1 ) in favoarea dvs .
In ce priveste justificarea : e doar o idee , perfectibila :
- total consum din foi de parcurs = total combustibil achizitionat ; de aici rezulta ca tot ce se cumpara este utilizat exclusiv pentru act agentului de vanzari .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva Aurel Aurel Aurel Aurel Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autoturism nou, pe SRL! TVA-ul se deduce doar daca fac achizitia in sistem leasing? Din cite am auzit asta ar fi ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
La achizitia unei masini tva-ul este sau nu deductibil? loredana.s loredana.s Buna, As avea o intrebare:As vrea sa achizitionez o masina pe firma pentru a-mi reduce din TVA. Unii zic ca la achizitia masinii TVA-ul este deductibil altii ... (vezi toată discuția)