avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare fara stirea tuturor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare fara stirea tuturor mostenitorilor

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru matusa mea.

Sotul matusii mele a fost singur la parinti. Si el si mama lui au murit ramanand in discutie apartamentul parintilor sai, de 2 camere, cf 1, in provincie. S-a facut succesiunea dupa moartea amandurora si s-a decis ca 5/8 sa revina socrului matusii mele, iar 3/8 matusii impreuna cu cei 2 copii.
Socrul matusii mele are 84 de ani si de vreo 9 ani traieste in concubinaj cu o femeie care nu are copii si nici alte rude mostenitori.
Prietena batranei, concubina socrului matusii, are in jur de 50 de ani si a incheiat un act de vanzare-cumparare cu socrul matusii mele pentru a-i reveni probabil partea batranului dupa moartea acestuia. Zic ''probabil''pt ca matusa mea nu a intrat in posesia actelor pt ca batranul nu le are si cea care a cumparat apart nu vrea sa i le dea.
Mentionez ca batranul de 84 de ani are dese probleme de orientare, cu memoria, momente cand plange si ii pare rau ca a vandut casa, care alterneaza cu momente in care spune ca e bine ingrijit si a facut bine.
Doamna de 50 de ani cu care s-a facut actul de vanzare-cumparare i-a spus matusii mele ca nu mai poate face nimic, deoarece a scos de la medic certificat cum ca batranul e in toate facultatile mintale. Probabil acest certificat e scos de la medicul de familie, pt ca un medic psihiatru nu avea cum sa elibereze un asemenea act mincinos.

Intrebare: CE e de facut? Matusa mea si unul dintre copii stau la tara, iar celallat sta cu chirie in orasul in care bunicul sau a dat apartamentul. Ce se poate face sau...mai e ceva de facut?

Va multumesc mult si va rog mult sa-mi suneti ce s-o sfatuiesc.
Cel mai recent răspuns: Costina23 , utilizator 20:42, 1 Iunie 2010
Chiar daca, prin absurd, batranul a vandut intregul imobil, nu puteti cere anularea actului ci doar partajul. Daca in urma partajului imobilul va va fi atribuit in intregime, vanzarea se va desfiinta. Daca imobilul nu va este atribuit, atunci veti avea dreptul doar la sulta corespunzatoare cotei de proprietate.

Nu va asteptati sa gasiti aici solutia in intregimea ei. Daca doriti o solutie, cautati un avocat caruia sa-i prezentati situatia in amanunt.

Va multumesc.
Apartamentul nu avea cum sa-l vanda pe tot pt ca lui ii revin 5/8 din apartament conform succesiunii facute.
Ori, imi este imposibil sa cred ca a putut sa vanda tot apartamentul, pt ca actul s-a facut la notar si un notar nu avea cum sa-si dea semnatura aiurea.
Eu as dori sa stiu daca acel act de vanzare-cumparare a partii lui se poate ataca si ce sorti de izbanda sunt.
Actul poate fi atacat in timpul vietii batranului, de catre alte persoane decat cele care l-au, incheiat numai si numai pentru motive de nulitate absoluta.

Abia dupa decesel batranului mostenitorii vor putea invoca temeiuri de nulitate relativa (in masura in care ele exista).

Asa fiind, nu vad ce sanse ati avea acum in instanta. Poate dupa decesul persoanei in cauza. Sau dupa punerea sa sub interdictie, desi nu cred ca avetti vreo sansa cu asta. Pentru punerea sub interdictie batranul ar trebui sa intruneasca conditiile prevazute de lege. Nu prea e cazul, din cate ne-ati relatat.

Costina23 a scris:

Va multumesc mult pentru rabdarea pe care ati avut-o de a citi ce am scris!
Nu cred ca vreun notar ar semna un act prin care sa se vanda toata casa, atata timp cat exista mostenitori sau..se poate si asa ceva??..

Si daca batranul si-a vandut doar partea lui cu o clauza de intretinere pana va deceda, matusa si nepotii batranului mai pot recupera ceva din partea batranului?Sau pot recupera si partea bunicului?
Am uitat sa mentionez ca el a spus matusii mele ca nu a primit niciun ban, ba mai mult, cei 8000 lei pe care-i avea la CEC pt inmormantare nu-i mai are si actele la notar s-au facut din acei bani.
Si inca o intrebare: poate matusa mea sa obtina avocat din oficiu in conditiile in care are ca venit o pensie? Ea isi doreste casa pt copii (fata nu are serviciu, sotul e sofer la tara, baiatul ei e tot sofer in acelasi oras de provincie ca si bunicul)

Legea nr. 51 pe 2008, care reglementează ajutorul public judiciar prevede
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Art. 8. - (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
Ariadna Gorea, Avocat
Va multumesc mult pentru lamuriri.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire petrolul30 petrolul30 Buna ziua, Am si eu o problema de lamurit, daca ma puteti ajuta. Bunicul meu are 2 copii: baiat (tatal meu) si fata. Bunica mea a murit de mult timp. ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza? vicar vicar Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Parintii tataului meu au o locuinta la bloc( bunicul meu a murit cu mult timp in urma,bunica de aproape 1 ... (vezi toată discuția)
Documente partaj petredan petredan buna ziua ,va rog sa ma informati ce documente imi trebuiesc ptr deschiderea unui partaj pe locuinta si daca se poate pasii pe care trebuie sa-i urmez.va ... (vezi toată discuția)