Costina23 a scris:
Va multumesc mult pentru rabdarea pe care ati avut-o de a citi ce am scris!
Nu cred ca vreun notar ar semna un act prin care sa se vanda toata casa, atata timp cat exista mostenitori sau..se poate si asa ceva??..
Si daca batranul si-a vandut doar partea lui cu o clauza de intretinere pana va deceda, matusa si nepotii batranului mai pot recupera ceva din partea batranului?Sau pot recupera si partea bunicului?
Am uitat sa mentionez ca el a spus matusii mele ca nu a primit niciun ban, ba mai mult, cei 8000 lei pe care-i avea la CEC pt inmormantare nu-i mai are si actele la notar s-au facut din acei bani.
Si inca o intrebare: poate matusa mea sa obtina avocat din oficiu in conditiile in care are ca venit o pensie? Ea isi doreste casa pt copii (fata nu are serviciu, sotul e sofer la tara, baiatul ei e tot sofer in acelasi oras de provincie ca si bunicul)
Legea nr. 51 pe 2008, care reglementează ajutorul public judiciar prevede
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Art. 8. - (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.