avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare sau Nulitate absoluta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare sau Nulitate absoluta

In cadrul unui proces de revendicare a unui imobil li s-a adus la cunostiinta paratilor ca reclamantii detin un Certificat de Mostenitor intocmit din anul 2002.
In mod normal acest CM trebuie desfiintat deoarece priveste acelasi imobil pe care paratii au titlu de proprietate.
Intrebarea este: trebuie cerut Anularea CM sau Nulitatea Absoluta (avand in vedere ca mi se poate opune o exceptie de prescriptie a dreptului la actiune in cazul anularii) ???
#-o
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:22, 1 Iunie 2010
Daca exista motive de nulitate absoluta a restectivului inscris, teoretic ar trebui invocata nulitatea absoluta a acestuia.
Daca priveste acelasi imobil, consider ca este vorba de invocarea unei nulitati absolute, actiune imprescriptibila in acest caz. Deocamdata, in postura de parati, titlul dvs. constituie prezumtie de proprietate, reclamantii fiind cei obligati sa dovedeasca legalitatea titlului pretins de ei. Ar fi foarte interesant sa ne spuneti daca ambele titluri au acelasi autor, daca s-au facut formalitatile de publicitate ... pentru ca instanta va urma sa com
Fiind vorba de o actiune in revendicare nu cred ca CM poate fi desfiintat in conditiile aratate de d-voastra.
Daca insa sunt conditii de nulitate absoluta al CM, ceea ce ma indoiesc, solicitati intr-o actiune separata constatarea acesteia.
CM este un act prin care se certifica printre altele calitatea de succesor a unei persoane fizice, averea defunctului, cota parte din aceasta avere ce ii revine fiecaruia in parte, si nu este echivalentul unui titlu de proprietate.
Corect si multumesc de raspunsul pertinent. Sigur ca revendicarea urmeaza sa fie suspendata datorita noului proces de desfiintare a CM. Intrebarea mea era, in acest nou proces ce invoc nulitatea sau anularea ?
Titlul nu provine din acelasi izvor. Paratii au o hotarare de uzucapiune (def+irevoc), iar reclamantii au un CM pe care mi l-au opus de-abia acum (2010) odata cu introducerea actiunii in revendicare.
Tenkiu
Nu puteti solicta nulitatea CM si nici anularea daca nu a fost emis in conditiile legii.

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala activa fd fd sunt proprietarul unui teren in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a uzucapiunii in proces nu a fost parte adevaratul proprietar ci o terta ... (vezi toată discuția)
Teren uzucapat,posibila revendicare ? gabibianchi gabibianchi Un teren uzucapat de 17 ani se poate redobandi printr-o actiune revendicativa ? (vezi toată discuția)
Teren mai mare, ce fac in cazul asta? tractor tractor Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu. Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp. ... (vezi toată discuția)