avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren mai mare, ce fac in cazul asta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren mai mare, ce fac in cazul asta?

Printr-o tranzactie intr-un proces de partaj am dobandit un teren de 1200 mp in titlu.
Vreau sa fac cadastru la teren dar la masuratoare a iesit 1380 mp.
Cadastristul zice ca daca terenul depaseste in realitate 2% din suprafata actului de proprietate se poate rezolva cu actiune in constatare.
Terenul a fost dobandit de bunicii mei acum 60 de ani de la o persoana. Acte nu mai exista, dar a fost trecut in registrul agricol la lotul bunicilor in 1959 cu suprafata de1000 mp. apoi in titlu de proprietate cu 1200 mp dupa revolutie , real fiind 1380 mp.
Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: tractor , utilizator 19:55, 8 Februarie 2008
puteti face o cerere pentru rectificarea titlului de proprietate, astfel incat in Titlul de proprietate sa va fie trecuta suprafata de 1380 mp.
Pai, banuiesc ca daca impartirea mostenirii s-a facut prin tranzactie, atunci titlu de proprietate nu mai e valabil, ar trebui sa se ia in calcul acum hoatararea prin care se atribuie mostenitorilor parcelele din titlu.
Cadastristul spunea ca se ia dupa hotarare acum...
Intr-adevar cadastru se face dupa hotararea prin care s-au atribuit mostenitorilor parcelele din titlu.
Nu stiu daca se mai poate face o rectificare a titlului pentru ca in cadrul partajului s-a cerut chiar nulitatea absoluta a titlului pe motiv ca nu corespundeau suprafetele din titlu cu cele gasite real pe teren, la masuratoarea expertului, dar s-a respins.
In acea actiune de nulitate respinsa instanta a solutionat ca neconcordantele din titlu si suprafetele reale din teren se pot solutiona cu actiune in revendicare sau pe obligatia de face, adica de a ne pune in posesie , dar pentru suprafetele mai mici era solutia .
In cazul asta, daca suprafata e mai mare nu cred ca se mai poate cere rectificarea titlului .

tractor a scris:

In acea actiune de nulitate respinsa instanta a solutionat ca neconcordantele din titlu si suprafetele reale din teren se pot solutiona cu actiune in revendicare sau pe obligatia de face, adica de a ne pune in posesie , dar pentru suprafetele mai mici era solutia .
In cazul asta, daca suprafata e mai mare nu cred ca se mai poate cere rectificarea titlului .


In cazul actiunii in revendicare trebuie sa dovediti ca sunteti proprietar pe suprafata respectiva
In cazul unei actiuni intemeiate pe obligatia de a face , trebuie ca dvs sa aveti inscris in titlul de proprietate intreaga suprafata iar Primaria va pus in posesie numai pe o parte din suprafata.

Am intalnit caz in care Prefectura Ilfov a rectificat Titlul de proprietate pt o suprafata de peste 2 ha. Eu zic ca se poate face asa ceva pt suprafetele mici.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Achizitie teren si drept de uzucapiune coscip coscip Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren care are efectiv 488mp dar conform legislatiei cadastristul a trebuit sa treaca in documentatie 400mp cat este trecut ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Intabulare partiala tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua!Am cumparat un teren cu suprafata de 330 mp pe care am edificat o vila in anul 2008.Am constatat cu satisfactie:oops: ca vecinul din partea de sud ... (vezi toată discuția)