Buna ziua!As dori sa va cer din nou un sfat.
Dat fiind ca m-i se desface contractul de munca cu cod 65,si sunt in perioada de preaviz,cand pot sa-mi depun cerera pt salariul compensator?,sau daca am dreptul macar la asa ceva?
Multumesc anticipat!
Nu are nicio importanta unde lucrati ... dreptul la salarii compensatorii este prevazut in CCMN sau in ccm la nivel de ramura sau unitate.
Pentru institutiile bugetare exista OUG nr.98/1999 privind protecţia socială a persoanelor ale căror contracte individuale de muncă vor fi desfăcute ca urmare a concedierilor colective , care inca nu este abrogata.
Asa cum au sustinut si colegii mei anterior, salariul compensator este un drept al dumneavoastra recunoscut de Contractul Colectiv de munca la Nivel National 2007- 2010 si el nu poate constitui obiectul unei acordari discretionare a angajatorului. In afara de acest salariu compensator mai aveti dreptul si la acordarea tuturor drepturilor salariale cuvenite pana la data comunicarii deciziei de concediere.
Asa cum a sustinut colegul meu anterior, cererea dumneavoastra in vederea acordarii acestui salariu compensator se poate introduce oricand intrucat nimeni nu va poate interzice dreptul de a va adresa cu o cerere unei institutii publice sau private, numai ca dreptul dumneavoastra de a solicita cu succes acordarea acestor drepturi (de a obtine aceste drepturi salariale) se poate exercita numai in decursul unei perioade de 3 ani incepand cu momentul nasterii dreptului la a primi aceste drepturi salariale (momentul de la care vi s-a comunicat / inmanat decizia de concediere).Termenul de 3 ani este un termen de prescriptie extinctiva care opereaza in cazul unor drepturi de creanta iar drepturile salariale sunt drepturi de creanta pe care salariatul le are impotriva angajatulorului sau in temeiul contractului de munca intervenit intre salariat si angajator. Cu siguranta ca daca veti depasi acest termen si veti introduce actiune in instanta (actiune in pretentii)in vederea obtinerii acestor drepturi, instanta va respinge actiunea ca prescrisa.
Daca insa alegeti sa faceti contestatie impotriva deciziei de concediere, aveti la dispozitie un termen de 30 de zile de la data comunicarii/ inmanarii deciziei inauntrul caruia va puteti adresa instantei Tribunalului competent teritorial in vederea anularii deciziei ca nelegala. Daca insa veti depasi acest termen, actiunea dumneavoastra introdusa ulterior va fi respinsa ca tardiv introdusa.
In acest caz, in care veti pierde procesul, veti fi obligata si la plata cheltuielilor ocazionate de desfasurarea procesului.