avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 75% majorare salariu pentru specialisti in management ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

75% majorare salariu pentru specialisti in management proiecte

A fost adoptată de Parlamentul României, Lege nr. 339/2007 din 03/12/2007 privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale.

Potrivit acestui act normativ, prezenta lege are următoarele scopuri:

a) crearea cadrului instituţional pentru sprijinirea şi impulsionarea autorităţilor administraţiei publice locale pentru a accesa mai uşor fonduri internaţionale de finanţare pentru dezvoltare şi modernizare;
b) facilitarea promovării programelor de finanţare internaţională şi a diseminării rezultatelor pentru proiectele implementate cu succes în România, cu un înalt nivel de profesionalism;
c) crearea condiţiilor pentru o mai eficientă folosire a resurselor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în mod special pentru proiecte cu finanţare internaţională;
d) creşterea capacităţii administrative a autorităţilor publice locale pentru accesarea fondurilor internaţionale pentru dezvoltare şi modernizare;
e) eficientizarea proceselor de implementare a proiectelor.

În vederea promovării aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, prin Legea nr. 339/2007 au fost stabilite două obiective importante:

1. Potrivit Art. 7. - (1) La nivelul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, precum şi la nivelul instituţiilor şi serviciilor publice de sub autoritatea sau subordinea acestora, pentru iniţierea şi derularea proiectelor cu finanţare internaţională, se vor înfiinţa structuri cu specialişti în managementul de proiect.

2. Potrivit Art. 10. cu modificările şi completările ulterioare prin OUG nr. 35/2009 şi Legii nr. 260/2009:

„(1) Încadrarea specialiştilor în managementul de proiect se face pe funcţii publice sau contractuale, după caz, ţinându-se cont de condiţiile locale concrete, atât la nivelul structurilor autorităţilor administraţiei publice locale, cât şi la nivelul instituţiilor şi serviciilor de sub autoritatea sau subordinea acestora.
..............................................................................................
(3) Pentru activitatea desfăşurată, specialiştii pregătiţi în managementul de proiect cu finanţare internaţională, prevăzuţi la alin. (1), beneficiază de salarii de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt încadraţi, precum şi de o majorare cu până la 75% a salariilor de bază, în funcţie de îndeplinirea criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului."


Potrivit OUG nr. 35/2009 din 11/04/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, în Art. V. se menţionează următoarele : „- În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili criteriile şi procentul ce urmează a fi acordat personalului, potrivit art. 10 alin. (3) din Legea nr. 339/2007 privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, în funcţie de rezultatele activităţii proprii, corespunzător atribuţiilor din fişa postului.”

Privind cele menţionate mai sus, vă rugăm să clarificaţi următoarele:


1. Având în vedere că până în prezent (29.03.2010), conform OUG nr. 35/2009, Guvernul României nu a adoptat o Hotărâre privind criteriile şi procentul ce urmează a fi acordat personalului, potrivit art. 10 alin. (3) din Legea nr. 339/2007, vă rugăm să ne precizaţi dacă administraţiile publice locale pot acorda specialiştilor pregătiţi în managementul de proiect pentru activitatea desfăşurată majorarea cu până la 75% a salariilor de bază precizând şi actele normative în baza căruia se poate majora salariul de bază.

2. De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi dacă în baza Legii nr. 339/2007 privind promovarea aplicării strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, majorarea cu până la 75% a salariilor de bază poate fi acordată personalului contractual, specialist în management de proiect din cadrul serviciilor publice constituite în subordinea Consiliilor Locale înfiinţate în baza Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale, a căror atribuţii sunt iniţierea şi implementarea de proiecte cu finanţare din bani publici şi fonduri internationale, utilizând strategiile managementului de proiect.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:23, 2 Iunie 2010
Nu! OG 35/2010 a suspendat aplicarea legii 339/2007 pana la aprobarea acelei HG, chiar daca a "uitat" sa o adopte. Desi cunosc colegi care au atacat in contencios administrativ OG 35/2009 (tocmai pe motivul neadoptarii HG), inca nu a castigat niciunul. Daca acordati acea majorare a salariului de baza in conditiile legislatiei actuale in domeniul salarizarii in sectorul bugetar, riscati ca cei care primesc majorarea sa o dea inapoi cu ocazia primului control al Curtii de Conturi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in functia de manager proiect alexandra_eu alexandra_eu Buna ziua, Poate fi schimbata functia unui angajat, din Inginer in Manager Proiect (functie care exista in COR 241.919) avand in vedere ca acesta a fost ... (vezi toată discuția)