avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces?

In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un notar), altfel se desemneaza un notar din oficiu... Exista un singur bun pt care ar trebui facuta succesiunea: apartamentul in care locuim in prezent, al carui contract de vanzare-cumparare este pe numele tatalui si al mamei; mostenitori suntem 4 fiice si sotia.
Unele persoane mi-au spus ca n-ar fi obligatorie succesiunea, mi-au dat cazuri de succesiune nefacuta timp de ani de zile, fara sa se fi intamplat nimic...; altii mi-au zis ca succesiunea ar fi necesara doar in cazul vanzarii apartamentului...
M-am interesat si la un notar, am inteles ca in prezent "jumatate de apartament este fara stapan", de aceea ar trebui facuta succesiunea, existand riscul ca aceasta parte sa fie luata de stat (:-/), dar ca nu exista (inca) o lege care sa spuna ce se intampla in caz de neefectuare a succesiunii...:-/
Asadar, as dori sa obtin lamuriri in ce priveste notarul "din oficiu" (in caz de neefectuare in 6 luni), daca este sau nu este obligatorie succesiunea (in cazul nostru) acum (inainte de cele 6 luni), care ar fi consecintele neefectuarii succesiunii si in baza carei legi... Multumesc mult!
1. Succesibilii sunt cei care au vocatia la mostenire. Succesibilii care accepta mostenirea devin din succesibili, mostenitori. Deci, succesibili in cazul dv. sunteti fiicele si mama, daca aceasta era casatorita cu defunctul la data decesului tatalui dv.
2. Da. Daca folositi personal bunul defunctului, platiti taxe pentru el, sau inchiriati acest bun, nu este necesara acceptarea expresa a succesiunii, deoarece prin acest fapt dovediti acceptarea tacita a succesiunii.
3. Acceptarea succesiunii poate fi facuta in doua moduri:
- acceptare expresa, in forma autentica, la notar, ambasada, consulat;
- acceptare tacita.
Declaratia expresa de acceptare a succesiunii se face de fiecare personal, fie:
- cu ocazia dezbaterii succesiunii in termenul de 6 luni;
- in termenul de 6 luni, la notar, daca succesibilul nu poseda sau nu administreaza alte bunuri ale defunctului care sa faca dovada acceptarii tacite a succesiunii.
4. Anexa cred ca trebuie sa o completati indiferent, ca ati decis sa dezbateti succesiunea sau nu, cu ocazia eliberarii certificatului de deces si a ajutorului de inmormantare. ;)
Multumesc, inca o data!
In concluzie, cum noi folosim apartamentul (si platim taxe...), asta inseamna acceptare tacita, deci nu mai este nevoie sa mergem la notar; dar cum va sti Primaria acest lucru (sa nu-mi desemneze notar din oficiu), daca eu nu intocmesc nici un act?;:hm: iar dupa cum am spus, Anexa ei au asociat-o cu mersul la notar...; eventual sa mai incerc si la Primarie, acum, dupa ce am obtinut informatiile astea...
Si cum ramane cu afirmatia notarului: "in prezent jumatate din apartament este fara stapan"? si cu riscul ca aceasta parte sa intre in posesia statului (la un moment dat, daca intre timp nu i se aloca proprietar)?:-/ Dovada folosirii apartamentului ar "anula" si aceasta problema?
Iar termenul de 2 ani (pt.dezbaterea succesiunii, fara perceperea impozitului de 1%) ramane valabil si in cazul acceptarii tacite?
:stunned:
buna ziua .
asa este succesiunea poate fi dezbatuta oricand . faptul ca locuiti in imobilul ce face obiectul succesiunii, constituie o dovada de acceptare tacita a succesiunii .
1. In concluzie, cum noi folosim apartamentul (si platim taxe...), asta inseamna acceptare tacita, deci nu mai este nevoie sa mergem la notar; dar cum va sti Primaria acest lucru (sa nu-mi desemneze notar din oficiu), daca eu nu intocmesc nici un act?;:hm: iar dupa cum am spus, Anexa ei au asociat-o cu mersul la notar...; eventual sa mai incerc si la Primarie, acum, dupa ce am obtinut informatiile astea...

Da, acceptare tacita.
Chiar daca se desemneaza un notar din oficiu, acesta va cita succesibilii dar nu este obligatoriu sa mergeti si sa dezbateti succesiunea.
In termenul prevazut de lege pentru plata taxelor notariale diminuate, puteti sa faceti dezbaterea oricand. Dupa expirarea acestui termen, nu veti mai beneficia de reducerea taxelor notariale.

2. Si cum ramane cu afirmatia notarului: "in prezent jumatate din apartament este fara stapan"? si cu riscul ca aceasta parte sa intre in posesia statului (la un moment dat, daca intre timp nu i se aloca proprietar)?:-/ Dovada folosirii apartamentului ar "anula" si aceasta problema?

Nu inteleg aceasta afirmatie. Nu stiu ce regim are acea cota de 1/2 parte din apartament. Mergeti la oricare notar cu un extras cf al imobilului si solicitati sa va lamureasca in privinta acestui aspect. Daca imobilul are proprietari decedati nu inseamna ca succesiunea este vacanta, tocmai de aceea trebuie sa completati Anexa 1.
Statul poate sa intre in posesia doar a succesiunilor vacante nu a celor in care nu s-a dezbatut succesiunea...

3. Iar termenul de 2 ani (pt.dezbaterea succesiunii, fara perceperea impozitului de 1%) ramane valabil si in cazul acceptarii tacite?

Da. ;)
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Corina Capotã, Avocat
Multumesc!:D

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral Corina Capotã Corina Capotã Va propun urmatoarea speta: Tatal decedat in 2004 raminind o sotie supravietuitoare si o fiica. La data mortii sale nu are bunuri imobile, apartamentul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament autentic hose hose In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a ... (vezi toată discuția)
Citatie succesiune stefan44 stefan44 Buna ziua! In urma cu 4 luni a decedat tata.Mas succesorala se compune din terenuri arabile.Mostenitorii /mama si noi,doi fii/ ne-am inteles ca dezbaterea ... (vezi toată discuția)