avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp acordare salariu compensator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp acordare salariu compensator

Referitor la acest salariu compensatoriu, va rog sa-mi spuneti daca exista un termen legal in care angajatorul este obligat sa-l plateasca?Sau mai bine spus, dupa cat timp de asteptare, pot recurge la instanta?
Mentionez ca angajatorul spune ca-l va plati atunci cand va avea bani si... ca din punctul lui de vedere are la dispozitie 3 ani pentru plata. Eu stiu ca prescriptia de 3 ani se refera, in acest caz, la angajatul concediat.

Iata pe scurt, contextul:
Contractul meu de munca a incetat cu 07.05.2010, cu art.65 CM, am primit drepturile salariale la zi, mai putin acest salariu si niste diferente din 2009. aceste diferente reprezinta 25% din salariu. Fiind firma de constructii, in lunile de iarna, respectiv ian si febr 2009, am fost platiti cu 75% din salariu si conf. Legii Casei Constructorului si trebuia sa stam acasa dar sa fim la dispozitia angajatorului. Insa la intelegere cu acesta, am fost, toti salariatii Tesa la program normal, urmand ca diferenta de 25 % sa fie acordata pe parcursul intregului an 2009. Fapt ce sa si intamplat doare pentru o parte dintre angajati.
Acum fiind disponibilizata, impreuna cu alti colegi, am facut sesizare la ITM pentru recuperarea acestor sume, urmand sa mergem si in instanta.

Va multumesc pentru atentie si raspuns!
Cel mai recent răspuns: Geanina Macovei , Consultant protectia mediului 21:40, 3 Iunie 2010
Este bine daca sustine asa ceva ...... insa legal, termenul de prescriptie al actiunii pentru obligarea la plata a salariului compensatoriu este de 6 luni si curge de la data incetarii c.i.m.

Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
Multumesc pentru raspuns.

Vroiam insa sa stiu insa,care e termenul, de bun simt de altfel, pe care eu l-as astepta inainte de a merge in instanta, in ideea in care angajatorul tergiverseaza lucrurile.
Nu exista asa ceva ... teoretic, la incetarea raportului de munca trebuia sa va achite toate drepturile banesti restante.Insa in practica nu se intampla asa ceva...sunt rare cazurile de acest gen, in care angajatorul achita la incetarea c.i.m. drepturile restante.
Contractul Colectiv de Munca la nivel national 2007 - 2010:
Art. 48 alin. (1): "Toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii."
Art. 78 alin. (1): "La incetarea contractului din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi."
Codul Muncii:
"Art. 166. Prescripţia acţiunii pentru plata salariului:
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului ."

Art.166 C.mun. nu este aplicabil in cazul platii salariilor compensatorii ...

Alte discuții în legătură

Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Salariu compensator bvr bvr Buna ziua! Doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema: In cazul deciziei de concediere pentru motive neimputabile salariatului in care ... (vezi toată discuția)