avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune-termen minim si maxim
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune-termen minim si maxim

Am inteles din discutii, ca termenul maxim de acceptare a succesiunii este de 6 luni, dar care este termenul minim, curgand de la data decesului, la care se poate dezbate succesiunea?
Cel mai recent răspuns: jurist.rl , utilizator 14:39, 10 Iunie 2010
nu exista termen minim sau maxim
daca dezbateti succesiune in termen de 2 ani sunteti scutiti de la plata impozitului de 1% pt imobile
acceptarea expresa se face în termen de 6 luni de la decesul celui a carei succesiune urmeaza să se dezbată. nu exista un termen minim, dezbaterea succesorala poate avea loc oricând, cu condiţia acceptarii exprese sau tacite a moştenirii.
Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune.

Mai mult succesiunea devine vacanta.
Teoretic, puteti dezbate succesiunea si a doua zi dupa deschiderea ei ( data decesului).
Practic, notarii lasa sa curga termenul de 6 luni ( termen de optiune succesorala, in care se poate accepta/renunta) pt ca sa aiba timp si eventuali mostenitori sa isi exercite aceasta optiune.
In concluzie, in practica, se accepta succesiunea in termen de 6 luni si dupa ce curg acestea se dezbate, preferabil in termen de 2 ani pt a nu plati impozit.

Alte discuții în legătură

Intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni bogdAN818 bogdAN818 Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie: tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire mateip mateip Tatal meu a decedat acum 6 ani, dar nu am deschis succesiunea. Este prea tarziu? (vezi toată discuția)
Succesiune 1603 1603 Buna ziua! Doresc un raspuns privind pasii ce trebuie urmati de mostenitori in urma decesului unuia dintre soti. Decesul a avut loc la sfarsitul lunii ... (vezi toată discuția)