avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... activitate lucrata in acord / pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

activitate lucrata in acord / pensie

sint unul din cei care au lucrat in acord inainte de 90 si mi-am platit contributiile la pensie la 2%dupa cistig nu dupa salarul tarifar ex la categoria a 7-a salar 3200 cistig in acord 5800 colegilor mei care s-au pensionat anticipa s-au la termen nu li s-a luat in calcul venitul dupa care au platit ci tarifarul din cartea de munca ce ar fi de facut? mi s-a spus ca adeverintele care certifica cistigul nu sint luate in calcul
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 19:23, 10 Iunie 2010
Nu sunt avute in vedere adeverintele despre care vorbiti pentru ca asa a hotarat legiuitorul. Pentru perioade anterioare datei de 01.04.2001, potrivit mentiunii de la pct. VI al anexei OUG nr. 4/2005, veniturile realizate in acord nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual:
"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

Instantele judecatoresti au o alta parere in privinta acestei chestiuni, parere care nu are legatura cu prevederile legale citate mai sus.
Angajatorul a platit CAS la total fond de salarii,in schimb angajatul a platit pensia suplimentara la salariul tarifar +spor de vechime(Legea 3/1977).Multumesc moderatoriilor si in special doamnei Gabriela Pintea de la care am reusit sa descifrez legislatia muncii.
tot in ceata sint nu se iau in calcul dar am platit nu e bizar?
Stefan 51 a scris:

tot in ceata sint nu se iau in calcul dar am platit nu e bizar?


Salariatul a platit contributia pentru pensie la salariul tarifar (din carnetul de munca) plus sporul de vechime, nu la total venit din statul de plata.
Angajatorul a platit aceste contributii la total fond de salarii.
Mai exista o sansa,chemati casa de pensii in justitie.Este curios cum ati obtinut adeverinta de venituri,angajatorul poate fi tras la raspundere conf.art.288 si 289 din Codul penal,referitor la falsul in inscrisuri oficiale.Exista un ordin al ministrului muncii din 2008 in legatura de modul de eliberare a acestor adeverinte,am avut si eu nevoie de asa ceva si angajatorul s-a ferit ca dracul de tamaie sa elibereze acea ceva(am lucrat in acord global si 10 ore zilnic in perioada 1980-1990)Cunosc cazuri care au lucrat in proiectare (in acord)si au avut castig de cauza,dar inainte de 2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul brut intre 1990 si 2001 ? aecobob aecobob Buna seara In perioada 1990-2001 in buletinul de calcul este trecut salariul tarifar din cartea de munca.Daca in acea perioada am lucrat sambata si ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime - nevalorificat la recalcularea pensiei? ema.1 ema.1 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema:in vederea recalcularii drepturilor de pensii, parintele meu a solicitat unitatii in care a fost incadrat ( ... (vezi toată discuția)