avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... penal vs faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

penal vs faliment

Buna ziua,

Sunt asociat intr-o SC in faliment. Singurul creditor al soc in faliment este anaf. Debitul a fost cnstituit in urma unui control fiscal, iar cei de la anaf au inaintat dosarul la parchet, care a si inceput urmarirea penala impotriva unuia dintre administratori. Intrebarea mea este: pot depune in intanta(in calitate de asociat) cerere de interventie in interes propriu , cu solicitarea de suspendare a procedurii falimentului, pana la definitivarea procesului penal? deoarece apreciez ca doar dupa ce se vor stabili vinovatii si prejudiciile aduse societatii se va putea pune problema tragerii la raspundere patrimoniala a acestora?

Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 20:04, 8 Iunie 2010
Buna seara.
Nu dvs.trebuie sa faceti cerere de suspendare a civilului pana la definitivarea penalului,ci instanta, conform art.244(1),lit.2 din C.proc.civ.,are acest drept si poate sa faca acest lucru .
Dar cred ca sesizarea fiscului se refera la evaziune fiscala,iar infractiunile din Legea 85/2006, sunt de alta natura,gen bancruta frauduloasa,si nu prea au legatura .Evaziunea fiscala nu exonereaza firma de raspunderile din insolventa .Dar dosarul de insolventa fiind de natura comerciala,se suspenda pana la solutionarea cauzei penale .

Marius Bote .
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
Va multumesc pt raspuns.
dar cine e in masura sa sesizeze instanta? Caci ma gandesc ca , daca nu-i sesizeaza nimeni, instanta nu suspenda automat falimentul.
Dosarul de evaziune chiar are legatura cu insolventa. Toate impozitele stabilite "in plus" de catre organele de control provin din evaziune si folosirea bunurilor soc in interes personal.
Firma a fost controlata pe 5 ani in urma, perioada in care au existat 2 administratori (succesiv). Adm judiciar intentioneaza sa solicite jud sindic atragerea raspunderii ambilor administratori, chiar daca doar impotriva unuia dintre ei s-a inceput urmarirea penala. Eu sunt cel impotriva caruia nu s-a inceput urmarirea. Pt perioada cat am fost administrator s-au stabilit in urma controlului fiscal obligatii suplimentare minime. Pt perioada cat cealalta persoana a fost administrator s-au stabilit obligatii f mari si mare parte din ele provin din imp pe dividende si profit, deoarece s-au achizitionat bunuri pe firma ce au fost utilizate in interesul personal al administratorului.
Sigur, pot sa sper ca judecatorul sindic nu va fi atat de "orb" incat sa aprobe raspunderea in solidar pentru intreaga suma a ambilor administratori, din moment ce unul din ei a participat la evaziune in proportie de 5%, iar celalat de 95%. Insa nu vreau sa risc, deoarece eu am proprietati si sunt solvabil ( ca pers fizica), iar celalalt a avut grija sa-si instraineze tot ce avea. Nu vreau sa risc deloc, de aceea sunt interesata sa aflu daca pot face ceva pentru a suspenda procedura, pana la definitivarea procesului penal de evaziune si individualizarea sumelor reprezentand prejudiciul adis statului. In cadrul procesului penal s-a solicitat o expertiza contabila, probabil ca aceasta va individualiza prejudiciile produse de fiecare din asociati.

Credeti ca pot face ceva pt suspendarea procedurii falimentului?

Va multumesc!
E datoria ANAF-ului sa aduca la cunostinta Tribunalului de insolventa ca au si o sesizare penala cu privire la firma dvs.Nu se pot suprapune pentru acelasi subiect , in acelasi timp doua feluri de dosare,comercial/civil si penal.
Totusi, puteti si dvs.aduce la cunostinta presedintelui completului ca firma dvs.face si obiectul unui dosar de evaziune,prin depunerea unei cereri in acest sens la dosarul cauzei.
Marius Bote .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imposibilitatea restituirii sumelor datorate statului maria_antoneta maria_antoneta baiatul meu a avut o firma dar treptat in 2009 nu a mai avut contracte si a fost in imposibilitatea de a mai plati datoriile la buget .firma s-a auto ... (vezi toată discuția)
Insolventa tikurila tikurila firma mea are datorii catre stat intrebarea mea este urmatoarea:neavand din ce sa platesc statul va porni procedura de insolventa si exista vreun risc prin ... (vezi toată discuția)
Firma cu datorii mari in prag de faliment ContSters219258 ContSters219258 am si eu o nelamurire:sunt asociata intr-o firma SRL care mai are inca 2 asociati,unul dintre ei fiind si administratorul firmei.anul acesta am descoperit ca ... (vezi toată discuția)