avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prestari servicii intracomunitare-declaratia ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prestari servicii intracomunitare-declaratia 390-decont tva

Buna seara,

Am prestari de servicii intracomunitare(servicii traducere ,servicii de turism),pe care evident le -am declarat in declaratia 390-VIES.Firma depune decontul de TVA trimestrial.Trebuie depus lunar si decontul de TVA?:"> Parerile sunt impartite.Nu am gasit cf carui articol?Daca in privinta achizitiilor intracomunitare am inteles ca se declara in 092 ,schimbarea periaodei fiscale ,si depunerea decontului lunar,pentru prestari servicii nu am gasit nimic ca sa specifice acest lucru.Ma puteti ajuta?Multumesc frumos

:)
Cel mai recent răspuns: roxanag , utilizator 23:17, 9 Iunie 2010
aici v-ati uitat? la acest articol din codul fiscal?
ART. 1564

Declaraţia recapitulativă

(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează:

a) livrările intracomunitare scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art. 143 alin. (2) lit. a) şi d), pentru care exigibilitatea taxei a luat naştere în luna calendaristică respectivă;

b) livrările de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 1321 alin. (5) efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;

c) prestările de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;

d) achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;

e) achiziţiile de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din România care au obligaţia plăţii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate.


NM
Art. 156 4
802. (1) În sensul art. 1564 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, în cazul prestărilor de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, prestatorul va raporta în declaraţia recapitulativă numai serviciile care nu beneficiază de scutire de taxă în statul membru în care acestea sunt impozabile. În acest scop, se va considera că operaţiunea este scutită de taxă în statul membru în care este impozabilă dacă respectiva operaţiune ar fi scutită de taxă în România. În situaţia în care în România nu este aplicabilă o scutire de taxă, prestatorul este exonerat de obligaţia de a declara în declaraţia recapitulativă respectivul serviciu, dacă primeşte o confirmare oficială din partea autorităţii fiscale din statul membru în care operaţiunea este impozabilă, din care să rezulte că în statul membru respectiv se aplică o scutire de taxă.

NM
(2) În sensul art. 1564 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, beneficiarii persoane impozabile din România au obligaţia de a declara în declaraţia recapitulativă achiziţiile de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, atunci când au obligaţia plăţii taxei pentru respectivele servicii conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv atunci când nu se aplică nicio scutire de taxă pentru serviciul respectiv.





Multumesc frumos.Am citit si eu articolul ,si am declarat aceste prestari de servicii in 390 pina pe data de 15 ale lunii ,dar problema mea era cea legata de depunerea decontului de TVA ,daca se face vreo legatura si va trebui schimbata perioda fiscal de declarare din trimestrial in lunar?
da trebuie si la decont de tva,decontul de tva are corelatie cu decl 390 , deci schimbati perioada fiscala de la trimestrial la lunar ,
prestarea de servicii intracomunitare nu schimba perioada fiscala.

sunt obligati sa depuna decl. 092 doar persoanele impozbile care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri.

ART. 156^1
Perioada fiscală
(6^2) Persoana impozabilă care potrivit alin. (6^1) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică pentru anul curent şi pentru anul următor. Dacă în cursul anului următor nu efectuează nicio achiziţie intracomunitară de bunuri, persoana respectivă va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscală. În acest sens va trebui să depună declaraţia de menţiuni prevăzută la alin. (6).

din context se intelege ca doar achizitiile intracomunitare de bunuri schimba perioada fiscala, prestarea de servicii, in nici un caz.
Da m-am lamurit .Doar achizitiile intracomitare schmba perioda fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva factura bilet de avion camelia adina camelia adina am o factura de la wizz ungaria (fara tva , in HUF ) pe care imi scrie la tva ,, scutit cu drept de deducere ,, cum fac nota contabila pt acesta factura? se ... (vezi toată discuția)
Achiziti de servicii intracomunitare ccgmau ccgmau am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost ... (vezi toată discuția)