Nu se intelege nimic.
Mama era casatorita cu tatal dvs. cand a decedat?
Imobilul era mostenit de ea? sau era bun comun din casnicia cu tatal dvs.?
Cum se zbate tatal dvs?
1/4 ar fi partea lui, 3/4 partea dvs.
Reveniti si incercati sa scrieti un mesaj in limba romana.
Mama si tata au avut un bun imobil impreuna, dobandit in timpul casatoriei lor. Mama a decedat intre timp. Din casatorie a rezultat un copil, respectiv dv.
Imobilul este 1/2 al tatalui si 1/2 al mamei. Ca urmare a decesului mamei, se va imparti averea ei succesorala, respectiv cota de 1/2 parte din imobil. Aceasta cota se va imparti astfel: 1/4 ia sotul supravietuitor, adica tata si 3/4 luati dv.
In urma dezbaterii succesorale dupa averea mamei, asupra imobilului respectiv tata va avea un drept de proprietate asupra unei cote de 5/8 si dv. veti avea un drept de proprietate asupra cotei ramase de 3/8 din intreg imobilul. ;)
exact.era casatorita in timpul in care a decedat
mama a mostenit acest imobil . ea fiind casatorita cu tatal al meu in anul 1981, si a mostenit imobilul in anul(aproximativ) 1990.trecand pe numele ei doar in 1996-97.
eu sunt unicul copil al mamei si al tatalui meu.
imobilul se afla inca pe numele mamei.
in aceasta situatie doresc o informare la ce ma pot astepta. caci tatal meu doreste sa vanda si sa-mi deie 25%,dar eu NU vreau sa-l vanda.
multumesc
daca imobiliul a fost mostenit de mama dvs, era bunul dansii propriu, asa ca tata are 1/4, iar dvs 3/4.
daca vrea sa vanda si nu sunteti de acord, va trebui sa va cheme in judecata
Daca bunul nu era comun ambilor parinti, ci mostenit de mama, chiar in timpul casatoriei acesteia, bunul respectiv este bun propriu al mamei cu privire la care, in situatia decesului acesteia, dv. veti veni in concurs cu tatal dv., sotul supravietuitor al mamei la mostenirea dupa mama, astfel:
- tata 1/4 din imobil, in calitate de sot supravietuitor, şi
- dv. 3/4 din imobil, in calitate de descendent al defunctei.
Prin urmare, tata nu poate instraina imobilul fara sa aiba loc dezbaterea mostenirii dupa tata, nici el, nici dv. pana in acel moment, nu aveti un drept de proprietate asupra bunului.
Oricare dintre mostenitori poate solicita notarului dezbaterea succesiunii. Mai locuiti in imobil? Dar tata? Daca nu locuiti in imobil, ci doar tata, va recomand sa faceti, in termenul de optiune succesorala (daca nu a expirat termenul de 6 luni de la decesul mamei) o declaratie de acceptare a succesiunii dupa mama pentru ca sa nu aveti surpriza sa fiti inlaturat de la mostenire daca, dupa expirraea acestui termen, tatal dv. va contesta calitatea dv. de mostenitor...;)