avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna . am o problema cum multi alti de aici
mama mea a murit anul trecut.a mostenit un imobil de peste 10 ani dupa casatorie.
tatal meu deja se zbate pt ami da mie1/4 ,caci atata imi apartine.
intrebarea mea e ca: are drept parte de cea ce zice ?fiind eu singuriul fiu .
Cel mai recent răspuns: megapali , utilizator 19:35, 8 Iunie 2010
nu mai stau in imobilul respectiv.doar tatal meu sta acolo.mama a decedat in urma cu un 13 luni.deci ar fi bine sa imi caut un avocat pt a clarifica situatia si a intocmi toate documentele necesare?asai?
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
megapali, utilizator
buna ziua .
succesiunea in mod normal se dezbate la un notar din raza ultimului domiciliu al defunctului . daca nu exista intelegere intre succesori, oricare dintre acestia se poate adresa instantei de judecata pt. partaj succesoral si respectiv iesire din indiviziune .
taxa de timbru este in cuantum de 3% din valoarea masei succesorale.
dvs. aveti dreptul la o cota de 3/4 din imobilul respectiv, intrucat bunurile dobandite prin mostenitre in perioada casatoriei, au tot regim de bun propriu al celui ce mosteneste.
Daca nu ati acceptat succesiunea tacit sau expres in termenul de optiune succesorala, prin preluarea unor bunuri mobile de pret al mamei, sau prin acceptare autentica a succesiunii, daca tatal dv. va contesta calitatea dv. de mostenitor al mamei, aveti o problema pe care nu o veti rezolva, deoarece si in instanta, chiar daca sunteti fiul defunctei, daca nu veti face dovada acceptarii succesiunii in cele 6 luni de dupa decesul mamei, se considera ca sunteti strain de succesiune si ca nu ati avut niciodata calitatea de mostenitor al mamei. Eu va recomand sa va angajati un avocat, sa mergeti la notar sa depuneti o cerere de deschidere a succesiunii mamei, sa umblati cu manusi cu tatal dv. pentru a va recunoaste calitatea de posibil mostenitor si, dupa aceea, cotele ce revin partilor nu sunt stabilite de tatal dv. ci de notar, conform legii.
Succes! ;)
MULTUMESC MULT PT AJUTORUL ACORDAT TUTUROR!:)
Intr-un fel ma bucur in altfel i-mi vine sa plang din cauza situatia in care am ajuns.
nu- m-am gandit nici odata ca ajung sa ma bat cu tatal meu pt cea ce nici nu a fost a lui nici odata,si sa nu ajunga parte pt noua s-a sotie ,ca el deja se gandeste la imparitre si cine ce primeste.mi-se pare groaznic.si ca voi pierde locul unde am copilarit.:(
dar sper ca am sanse pe viitor sa rezolv ,iar daca nu reusec,macar am incercat sa-mi apar bunurile ce imi apartani.
va mai multumesc inca odata,si va doresc o zi cat mai frumoasa si o viata cat mai fericita tuturor si fara asemenea evenimente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune petricadracea petricadracea Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent. Decedeaza mama si in urma decesului se ... (vezi toată discuția)
Mama mea vitregă a decedat cu o lună înaintea tatălui meu. nu au avut copii împreună, dar ea a avut o soră. cine poate iniția dezbaterea succesiunii? Veronicas Veronicas Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)