avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrerupere pe cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrerupere pe cartea de munca

Buna ziua,

Firma de IT la care lucram si-a inchis afacerea si am incetat cu ei contractul de munca prin acordul partilor. (Am avut preaviz si salarii compensatorii)
Pana acum am acumulat 8 ani vechime pe cartea de munca si deocamdata nu intentioneaz sa ma angajez cel putin 3 luni de acum incolo.

As avea cateva intrebari:
- ce dezavantaje implica o intrerupere de 3 luni de pe cartea de munca?
- exista si cea mai mica posibilitate sa-mi pierd toata vechimea si sa nu mi se considere in calculul pensiei cei 8 ani acumulati inaintea intreruperii?
- ce obligatii am in aceasta perioada de intrerupere? ma gandesc aici la ce trebuie sa platesc catre stat
- voi avea o operatie in viitor. presupun ca va trebui sa platesc CAS-ul pe cont propriu pt. a fi acoperit?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 11 Ianuarie 2013
Buna ziua !
- vechimea in munca nu se poate pierde , fiind o stare de fapt , indiferent de perioada de inactivitate ;
- nu aveti nicio obligatie fata de stat pe perioada de inactivitate ;
- in legatura cu decontarea costurilor operatiei , faceti contract de asigurare pt ca in caz contrar platiti din buzunarul propriu toate costurile aferente operatiei .
- un dezavantaj il poate constitui (daca e cazul) acesta intrerupere de 3 luni neacordarea indemnizatiei de crestere si ingrijire a copilului, intrucat se solicita ca in ultimele 12 luni sa fi cotizat la asigurarile sociale.
Pentru cele 3 luni puteti incheia contracte de asigurare cu Casa de pensii (pentru continuitatea vechimii) si cu Casa de sanatate (pentru contributia de sanatate).
Da, se pot incheia astfel de contracte de asigurare pentru acea perioada.
Buna ziua!

Intrebarea mea catre dvs este urmatoarea:

Pot incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii, dar retroactiv? eu nu mai am un job din luna octombrie 2012 si urmeaza sa ma angajez in 15.01.
Pentru cele cele 3 luni si 2 saptamani pot sa inchei astfel de contract(e) ?si care ar fi suma lunara ?

Va multumesc,
Retroactiv ? .. ar trebui sa intrebati la Casa de pensii si la Casa de asigurari de Sanatate in raza carora aveti domiciliul ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpararea de vechime cindea carmen cindea carmen Daca am terminat somajul in data de 03.02.2015 si doresc sa cumpar vechime pe luna februarie 2015 , se poate cumpara vechimea chiar daca se va suprapune luna ... (vezi toată discuția)
Plata cas,somaj si sanatate dupa incetare cm lilip lilip Buna ziua, Incepand cu luna aprilie va trebui sa imi gasesc alt loc de munca. Pe perioada cand imi caut alt loc de munca nu as vrea sa pierd vechimea de ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor pentru vechime Negret28 Negret28 am o intrerupere de un an in munca si as vrea sa stiu ca pot sa imi platesc singur contributia pentru a imi merge vechimea in munca? (vezi toată discuția)