avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contestatie amenda tulburarea linistii publice
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contestatie amenda tulburarea linistii publice

Buna ziua
As dori daca se poate un sfat legat de urmatorul eveniment.

Pe data de .09.05 in jurul orei 00:30 cu cativa prieteni, stand de vorba, si isi fac aparatia 4-5 politisti, ne cer documentele, pe care nu le aveam, le dictam toti unde domnu politist care ne zice aveti cate 3 milioane amenda pentru perturbarea linisti publice la care urmatoarea noastra intreabare a fost. " Care perturbare, ca stam si nu faceam nici o galagie?" Iar politistul cam iritat de raspuns : Daca vreti acum ma duc si fac rost de o declaratie de la cineva din blocurile din jur, la care ne si zice sa plecam de acolo, fara a se intocmi vreun proces verbal Dupa ce plecam pe drum ne mai oprim vin ei la, probabil erau in patrulare si ne zic sa plecam in casa ca nici eu nu au chef de noi si nici noi de ei, ca e avertisment. Am plecat toti in casa si ne trezim pe 7.06 cu procese verbale de contraventie 200 ron fiecare.si fara posibilitate de plata in 48 ore jumatate ( in dreptul rubrici este trecut tot 200 ron) . Ca martor apare cineva doar cu nume si cnp, nu sh cine este iar la rublica alte mentiuni scrie : I sa adus la cunostinta ca va fi sanctionat.
Intrebarea mea este este corect intocmit acest proces verbal, as vrea sa il contest . Ce parere aveti

va multumesc
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 08:57, 23 Iulie 2010
1. Ati fost amendat potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Pentru contraventiile prevazute de acest act normativ nu exista posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii.
ART. 18 – Legea nr. 61/1991
Dispoziţiile prezentei legi se intregesc cu prevederile Legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia dispoziţiilor privind plata a jumătate din minimul amenzii.


2. Verificati daca procesul verbal de constatare a contraventiei cuprinde mentiunile prevazute la art. 16, alin. (1) si art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Cu privire la martor, in procesul verbal trebuie sa fie trecute datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.

ART. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
ART. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.


3. Nu se calculeaza 30 de zile, este vorba despre o luna. In acest termen, de o luna de la data aplicarii sanctiunii contraventionale, organul constatator trebuie sa va comunice procesul verbal, sub sanctiunea prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale. Dupa cum rezulta din primul dvs. mesaj, acest termen a fost respectat.
Un raspuns foarte complet si va multumesc

Ideea de o luna este ca eu inca nu am luat la cunostiinta pv pentru ca nu l-am ridicat de la posta (toti din seara respectiva au primit pv sau daca nu erau acasa unii l-au ridicat de la posta) si nu am semnat nimic legat de el, de aceea intrebam pentru ca nu am inteles exact cum sta problema legata cu 1 luna, pe altundeva scria ceva de 6 luni ( deci astazi fiind 11.06 a trecut 1 luna de la "savarsirea" faptei )

Si o ultima intrebare, contestatia se poate sustine sau judeca in lipsa mea, eu trebuid sa plec din tara pentru 4-5 luni cu contract etc (navigator), adic daca este vreo problema se poate anexa contract

cu repect
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
MariusG3, utilizator
Haideti sa discutam despre termenele de 1 luna si 6 luni despre care ati auzit. Agentul constatator este obligat sa aplice sanctiunea in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. Aplicarea sanctiunii inseamna incheierea procesului verbal de contraventie. In cazul dvs. acest termen a fost respectat.

Dupa aplicarea sanctiunii, agentul constatator este obligat sa comunice procesul verbal de constatare a contraventiei in termen de o luna de la aplicare. In cazul dvs., termenul de o luna a inceput in 09.05.2010 si s-a sfarsit in 09.06.2010. Chiar daca nu ati ridicat procesul verbal de la posta, acesta va poate fi comunicat prin afisare, conform art. 27 din OG nr. 2/2001. In locul dvs. n-as fi atat de sigura ca agentul n-a procedat si la afisarea procesului verbal.

ART. 27
Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.


Impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei puteti formula plangere contraventionala, plangere care se introduce la judecatoria in raza careia a fost savarsita contraventia. Puteti solicita judecarea cauzei si in lipsa dvs., conform art. 242, alin. (2) Cod procedura civila.
Mergeti si ridicati-l .
Contestatia trebuie dovedita cu probatorii(acte,martori,alte probe permise de lege).
In cazul in care formulati doar o plangere si nu o dovediti ,ramane doar o simpla cerere in care este scrisa o"poveste"
Justitia functioneaza pe probe.
Verificati daca sunt intrunite conditiile de nulitate prev.de art.16 si 34 din OG nr.2/2001,in sensul verificarii daca sunt completate corect toate rubricile din formular.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator
un forum foarte bun, va multumesc
o sa fac contestatie si va tin la curent

cu respect

Alte discuții în legătură

Validitate proces verbal Ghita_Ion Ghita_Ion hello. m-a oprit politia azi si a vrut sa imi dea amenda ca nu aveam actele si ca nu purtam centura. I-am convins sa imi dea doar pt centura. Neavand actele ... (vezi toată discuția)
Amenda trecere neregulamentara fără proces verbal Iiordacha Iiordacha Buna ziua, Azi am trecut neregulamentar, paralel cu trecerea de pietoni la 5 metri. Nu au fost masini si nu am încurcat traficul. Am fost oprit și ... (vezi toată discuția)
Vreau sa contest un proces verbal de contraventie emylianomonac emylianomonac Buna ziua. Vreau un pic de ajutor din partea dumneavoastra. Am primit un proces verbal acasa cu o amenda pentru ca am traversat o strada printr'un loc ... (vezi toată discuția)