avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general achizitie mijloc . transport de la persoana fizica?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

achizitie mijloc . transport de la persoana fizica?

buna ziua, un cabinet al unui medic de familie poate achizitiona un autoturism de la o pers. fizica?
in ce baza? contract de vanzare cumparare?
in registrul de incasari si plati ce se trece , doar amortizarea lunara?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 11:11, 13 Iunie 2010
Da se poate achizitiona si de la o persoana fizica, pe baza ce contract v-c.
Aici pot fi 2 variantae
1. masina sa fie achizitionata in numele personal / CNP urmanad apoi sa faceti contr. de comodat
2.masina sa fie achizitionata in numele CMI / idendificat prin CIF, pentru a putea deduce toate cheltuielile potrivit legii, si mai ales sa faceti amortizare fiscala (4-6 ani) daca auto este nou
Cheltuielile cu amortizarea (cotele lunare) nu se trec in RJIP, le treceti in fisa pentru operatiuni diverse care se deschide in mod obligatoriu.( art 46 din OMFP 1040/2004)
In RJIP treceti valoarea de achizitie asa cum rezulta din contract
Obligatoriu si inregistrarea in Reg de Inventar precum si fisa mijlocului fix
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
mayer, utilizator
si as completa si cu prevederea din codul fiscal :
ART. 264
Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare solicitati persoanei fizice vanzatoare sa obtina de la adm fiscala certificatul fiscal din care sa reiasa ca nu are datorii la fisc ( este vorba de impozite si taxe locale )
si daca in RJIP nu am atatia bani cat costa masina?,
nu veti trece c/val masinii in RJIP , ci doar amortizarea ca element de cheltuiala deductibila
RJIP nu este similar registrului de casa de la partida dubla
obtinerea certif. atestare fiscala reprezinta oricum o etapa necesara inmatricularii autovehiculului, este f bine asa cum va sfatuieste M Staicu sa cereti acest certificat inainte de intocmirea c. v-c pentru a nu avea surprize
Totusi consider ca trebuie evidentiat in RJIP val de achizitie,(potrivit art 51 este obligatoriu) dar si pentru faptul ca se obtine un rezultat eronat la calculul venitului net potrivit art 52 din 1040, care face referire expresa la valoarea de achizitie a bunurilor amortizabile. In anul urmator nu va mai fi cazul intrucat aceasta nu mai aprtine anului fiscal in curs ;se vor prelua doar chelt cu amortizarea, asa cum rezulta din fisa

Alte discuții în legătură

Inregistrare plata impozit pe venit si sanatate vali7111 vali7111 Buna ziua. Plata impozitului de 16% pentru veniturile obtinute din activitatea PFA poate fi inregistrata in \"registru pe venituir si plati\"?Dar cei 5,5 % ce ... (vezi toată discuția)
Venit net liliigretz liliigretz VA ROG, un IF cum calculez venitul net? prima varianata: stoc la 31,12,2010 - pret achizitie 12360 stoc la 31,12,2010 - pret vanzare ... (vezi toată discuția)
Cum ma inregistrez? mmanu mmanu buna ziua am achizitionat un monitor pt calculator valoare cu tva 2023 iar valoare fara tva 1700 lei eu ma gandesc ca este obiect de inventar pentru ca ... (vezi toată discuția)