avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aerisirea WC-ului din apartamentul alaturat este in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aerisirea WC-ului din apartamentul alaturat este in balconul meu inchis!

Am cumparat un apartament vechi. Nu am realizat la momentul achizitiei ca aerisirea unuia dintre cele 2 WC-uri ale vecinului este in balconul meu (Era o fereastra 30x30 varuita). Mentionez ca balconul era si este inchis. Cand am discutat cu vecinul despre aceasta mi-a spus ca sa nu-mi fac griji ca nu deschide acea aerisire niciodata. Am concluzionat (s-a dovedit a fi gresit) ca o voi zidi pe cheltuiala mea. Ulterior mi-a pretins sa-i fac din ce-oi sti o gura de aerisire (perete fals?) prin balconul meu (si asa micut) pe perete in exterior. Asta insemnand evident si distrugerea intregului geam termopan si reconstruirea lui si alte cheltuieli si inestetic si spatiu pierdut. Intrebarea este - este indreptatit acest vecin sa aiba aerisirea pe proprietatea mea (balcon)? Mentionez ca balconul este in acte 100% proprietatea mea si nu este in condiviziune in nici un fel. Vecinul de dedesubt a zidit acea aerisire dar nu stiu daca amiabil sau in alt mod?!
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 09:56, 15 Iunie 2010
Ferestruica de aerisire a unuia din wc-uri este proprietatea individuala a vecinului.
Din constructia blocului, acesta fiind facut pe timpul in care nu se punea problema proprietatii, dar nici oamenii nu-si inchideau balcoanele, lasa loc aerisirii fara a crea mari probleme de disconfort.

Nu e vina vecinului ca v-ati inchis balconul si acum aerisirea lui pare a fi pe proprietatea Dv.

Nu puteti sa-i ziditi fereastra, aceea este o aerisire din constructie, deci este in legalitate, inchiderea balconului Dv. nu are suport legal si oricum, atunci cand v-ati inchis balconul ar fi trebuit sa prevedeti un asemenea conflict, oricate asigurari v-ar fi dat el, si sa procedati tehnic astfel incat sa nu aveti problemele de acum.

Balconul Dv. este in acte 100% al Dv. ca suprafata, nu ca volum. Daca e sa fim corecti pana la capat, fatada blocului (inclusiv portiune de zid din balconul Dv. este proprietate comuna, asa ca fereastra lui e incastrata in fatada blocului, nu in balconul Dv.
peretii exteriori ai apartamentului...nu este proprietate comuna.
Poate fi in vecinatate cu suprafata comuna.Si de unde ..proprietate de VOLUM ? in ce acte ati citit?
Nu ramane decat sa i faceti iesirea in afara balconului,altfel va poate obliga sa eliminati termopanul.Dvs sunteti vinovat pt ..modificarile aduse.
Va multumesc frumos pentru lamuriri! De modificarile aduse sunt vinovat eu - da' balconu' era inchis de cand am achizitionat apartamentu' nu eu l-a - ce modificari am facut eu? C-am schimbat termopanu'?
Asadar inteleg ca desi pentru inchiderea balconului exista aprobare de la primarie/certificat de urbanism/autorizatie de constructie/etc. - asa este si in releveu ... desi balconul era inchis de mult appx. 10 ani ?! de catre fostul proprietar ... sunt vinovat ca n-am prevazut acesta situatie/conflict!
Ii fac omului iesirea/ aerisirea prin balconul meu (o cutie/ o teava/ sa ma consult cu-n constructor????) - cum pot prevedea ca peste un timp sau la schimbarea proprietarului (se pare ca asta-i de fapt intentia vecinului) .. noul proprietar n-o sa se declare nemultumit de solutia tehnica ...
Iata ce se prevede in Legea 230/2007 :
Art.3
..................................
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;


iar la

Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.



* spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta = apartament in care se desfasoara activitati economice, sediu de firma, cabinet medical, notarial etc.

Puteti cere presedintelui asociatiei acordul de asociere din care puteti vedea descrierea proprietatii comune din asociatia Dv.

Oricum ar fi peretele din balconul Dv., ca e proprietate comuna sau proprietate individuala, zidul il impartiti cu altcineva, deci orice modificare pe acel zid o faceti cu acceptul coproprietarului, fie ca e vecinul, fie asociatia.

Aici e de inteles cum se delimiteaza proprietatea individuala, din ce este compusa si ce din aceasta proprietate o impartim cu altii si unde....
Ca altfel putem sa sustinem orice, iar tendinta este de a sustine ca suntem mai proprietari decat vecinii nostri - ceea ce nu este adevarat deloc.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
elga50, moderator
srnmario..nu fiti suparat..din constructie baia era prevazuta in proiect.Ganditi va ca vecinul de jos modifica baia in ..dormitor ,si obtureaza toate utilitatile....important este daca o cere vecinul sa i faceti legatura cu exteriorul..nu are imp solutia tehnica

Alte discuții în legătură

Inchidere balcoane danuttan danuttan Ca orice om normal (zic eu) si grijuliu cu banii de intretinere,am inchis balcoanele cu termopan.Proprietarul de deasupra mea nu vrea sa-si inchida si el ... (vezi toată discuția)
Probleme infiltratii balcon radu mihaela radu mihaela sunt din constanta si am o problema cu cele doua balcoane ale apartamentului. Datorita infiltratiilor din balconul vecinului de deasupra care are balcoanele ... (vezi toată discuția)
Intrebare geam uscatorie palier ferante ferante Buna ziua. Ma adresez pe acest forum in speranta ca voi afla raspunsul la o intrebare. Situatia este urmatoarea. Am achizitionat un apartament ce are ... (vezi toată discuția)