avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mare dilema: citat la politie; cum motivez absenta la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mare dilema: citat la politie; cum motivez absenta la locul de munca?



Chiar nu poate nimeni din atatea capete luminate de aici,avocati, juristi, consultanti juridici,etc - sa-mi nraspunda la o intrebare atat de simpla ?
In ce consta invoirea sau scutirea din timpul programului de lucru, pe care o primesti de la politist in vederea audierii intr-un dosar penal ? (Citatie la sectia de politie)
Care este legea care prevede acest lucru si care sunt procedurile ?
:-/:-/:-/
Cel mai recent răspuns: ContSters147225 , utilizator 06:03, 3 Iulie 2010
Intrebarea nu este nici simpla si nici grea. Este doar fara sens deoarece nu exista o norma de drept procesual penal care sa reglementeze "invoirea din timpul programului de lucru" eliberat de politist pentru audierea martorului.

Martorul beneficiaza de restituirea cheltuielilor de transport, întreţinere, locuinţă şi alte cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea sa la audiere.
Martorul care este salariat are dreptul şi la venitul de la locul de muncă pe durata lipsei de la serviciu, absenţă pricinuită de chemarea la organul de urmărire penală.
Suma care reprezintă venitul de la locul de muncă se plăteşte de către angajatorul la care lucrează martorul.

Asadar citatia are rolul unui ordin pentru martor de a se prezenta intr-o anumita calitate, intr-un anumit loc, la o data si ora anume.
Martorul este obligat sa se prezinte pentru audiere iar in masura in care audierea il afecteaza patrimonial el are dreptul la compensatii sau despagubiri.
Pe scurt: citatia este documentul prin care motivati invoirea / absenta de la locul de munca.
Angajatorii nu mai sunt obligati sa plateasca persoanele invoite ca urmare a citarii in fata unor organe judiciare si chiar cei mai multi profita de aceasta situatie.

Cu citatia solicitati sa fiti invoit,iar inainte parasirea sediului organului juridiciar,cel la care ati fost chemat va confirma prezenta pe citatie,cu stampila si data si cu aceasta faceti dovada prezentei la organul care v-a citat
multumesc !
raspuns simplu si la obiect =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor dosar penal amendat de politie kamamura kamamura am fost citat de cateva ori , cred ca de 4 ori , dupa care am fost sanctionat de politistul care lucra in dosar , este corect asa ? daca ma duc si dau ... (vezi toată discuția)
Inculpat - cine ii plateste ziua lipsa de la serviciu muscalucristina muscalucristina buna ziua, va rog ajutati-ma cu o informatie, eu angajator am un salariat care este citat la tribunal ca si inculpatintr-un dosar ...eu sunt obligat sa ii ... (vezi toată discuția)
Proces ani - citatie martor CPE CPE Buna ziua, Sunt din Bucuresti, am fost citat ca martor impreuna cu sotia intr-un proces intentat de ANI (am cumparat niste bunuri de la o anumita persoana, ... (vezi toată discuția)