avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept succesoral

Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori rezervatari strabunicul si inca trei copii ai strabunicii.
Unul dintre copii nu are mostenitori si nici sotie supravietuitoare, Ceilalti copii(ambii decedati) au descendenti astfel: fiica - un descendent(una din cele doua nepoate mentionate in testament) si fiul - doi descendeti(una din cele doua nepoate mentionate in testament si fratele ei care nu este mentionat).
Va rog sa-mi spuneti cum va fi impartita in cote parti aceasta avere a strabunicii?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 10:02, 19 Iunie 2010
Teoretic, daca au fost trei copii, rezerva descendentilor este 3/4.
Practic, fara date exacte ale ordinii deceselor este imposibil de calculat.
Depinde cum vin descendentii mai indepartati ( nepoti, stranepoti).

Daca vin prin reprezentare, rezerva se stabileste dupa numarul tulpinilor, adica al descendentilor de gradul I ( = rezerva de 3/4 se imparte la trei, cati copii au fost, fii lor indiferent de nr lor vor imparti cota care li se cuvenea parintelui ).

In cazul in care vin in nume propriu, problema e controversata ( adica daca din cei trei erau si nedemni sau renuntatori) atunci impartirea s-ar face pe capete ( cati nepoti exista, atatea parti).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
rezerva se calculeaza intotdeuna pe tulpini si nu poate fi marita artificial-varianta Deak.exista si autori care considera ca daca vin la mostenire in nume propriu vor culege mostenirea pe capete.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
ContSters135817, utilizator
Eu imi mentin parerea.
Nu toti juristii sunt obligati sa fie de acord cu Deak.

De altfel am mentionat ca problema e controversata.
Da,problema ramane inca controversata intrucat codul civil stabileste doar cuantumul rezervei, nu si modul ei de impartire.
Testamentul suna cam asa : las intreaga mea avere nepoatei de fiu si nepoatei de fiica. In continuare se mai mentioneaza : am mostenitori rezervatari pe sotul meu si cei trei copii.
Mentionez ca sotul si cei trei copii au decedat dupa decesul testatorului.Unul din copii nu are descendenti, ramananand doar doi cu descendenti.
Va rog sa-mi spuneti ce cota parte are fiecare descendent ramas in viata(de la fiica - 1 descendent- una din nepoatele mentionate in testament, iar de la fiu 2 descendenti dintre care unul - nepoata care este si ea mentionata in testament si un nepot care nu este mentionat).
Va multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
sarm07opr, utilizator

Alte discuții în legătură

Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Atacare testament kitty_magdutza kitty_magdutza strabunica mea mi-a facut testament lasandu-mi \"toate bunurile mobile si imobile\", sotul acestea a decedat, au facut dezbaterea dupa el, mai are 2 copii ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)