avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara

Buna ziua,
Tatal meu este stabilit in Spania si s-a demara de acolo pensionarea pe caz de boala. Cei de acolo au trimis dosarul medical si toate formularele necesare ica din luna decembrie 2009 si asteapta un raspuns de la organele competente din Romania privin vechima inregistrata in Romania. Care este termenul legal in care ar fi trebuit sa se trimita raspunsul, deoarece cei din Spania spun ca nu s-a respectat si se vad obligati sa ii ridice tatalui meu incepand cu 01 iul toate asigurarile medicale pe care le primeste acolo.
Cum pot proceda pentru a urgenta trimiterea raspunsului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: mona m , utilizator 23:20, 17 Iunie 2010
Din ceea ce stiu eu nu exista un termen legal in care Romania sa fie obligata sa trimita documentele. Dvs. nu puteti face nimic pentru a urgenta lucrurile intrucat aceasta procedura are loc intre state.

Stiu ca nu va consoleaza cu nimic ceea ce am sa scriu, dar aceasta este situatia in cazul tuturor celor care solicita pensie comunitara. Procedura este greoaie si de durata.
Daca nu exista termen limita cum poate statul Spaniol sa suspende drepturile sociale atata timp cat tatal mei plateste inca asigurari sociale si tot ce este necesar pana la finalizarea dosarului de pensionare?

Nu am precizat ca este vorba de o pensionare pe caz de boala. Ar putea schimba aceasta informatie cu ceva discutia?

Multumesc mult.
buna
am si eu o intrebare am muncit 25 de ani si 6 luni in romania si 4 ani si 10 luni in spania unt femeie nascuta in 18 martie 1952, am depus dosar de pensionare anticipata in iulie 2009 in romania., am dreptul sau nu la pensionare.mersi
@canna

Ati precizat ca este vorba despre pensie de invaliditate, dar nu exista prevederi care sa distinga in privinta categoriilor de pensie (cu exceptia conditiilor de acordare, bineinteles). Statul spaniol nu are niciun temei legal sa suspende acordarea drepturilor sociale. Cei de acolo stiu foarte bine sau ar trebui sa stie ca procedura nu depinde de tatal dvs., ea depinde exclusiv de rapiditatea cu care autoritatile din Romania si Spania isi comunica formularele europene.


@mona m

Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, o doamna nascuta in martie 1952 trebuie sa indeplineasca, cumulativ, doua conditii: sa aiba varsta de 54 de ani si sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 28 de ani. Dvs. indepliniti ambele conditii, deci puteti beneficia de pensie comunitara.

Raspunsul meu este corect numai daca pentru perioada lucrata in Spania s-au platit contributiile de asigurari sociale.
da in spania s-au platit contributiile catre stat , dar o sa primesc bani si pt. anii din spania sau numai la implinirea conditiilor de pensionare de acolo sau numai dupa anii din romania.ok

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara atiz atiz Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - pensie N_&_K_43 N_&_K_43 ce conditii trebuie sa indeplinesti, sa iesi la pensie la cerere,care va fi cuantumul pensiei si varsta la care poti iesi la pensie la cerere?? (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara lilia capatina lilia capatina LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ... (vezi toată discuția)