avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general srl sau intreprindere individuala?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

srl sau intreprindere individuala?

buna ziua.
va rog sa-mi spuneti daca pentru o activitate gen CONSIGNATIE este de preferat infintarea unui SRL sau a unei INTREPRINDERI INDIVIDUALE.
Ma refer daca dpdv contabil este mai simplu sa folosesc intreprinderea individuala.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaiela Dragomir , Avocat 12:58, 16 Iunie 2010
------am mai raspuns la intrebarea aceasta ,dar nu a aparut raspunsul
------la II ai contabilitate primara , pe care o poti tine singur ,cu registru de incasari si plati
--OUG 44/2008

SECTIUNEA a 2-a
Regimul juridic al intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale

ART. 22
Intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
ART. 23
Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
ART. 24
Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.
ART. 25
(1) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 24, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale poate cumula si calitatea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel in care si-a organizat intreprinderea individuala.
(3) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
ART. 26
Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul, iar in caz de insolventa, va fi supusa procedurii simplificate prevazute de Legea nr. 85/2006, cu modificarile ulterioare.
ART. 27
(1) Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale isi inceteaza activitatea si este radiat din registrul comertului in urmatoarele cazuri:
a) prin deces;
b) prin vointa acestuia;
c) in conditiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cererea de radiere, insotita de copia certificata pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, dupa caz, se depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul profesional, de catre orice persoana interesata.
(3) In cazul prevazut la alin. (1) lit. a) mostenitorii pot continua intreprinderea, daca isi manifesta vointa, printr-o declaratie autentica, in termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Cand sunt mai multi mostenitori, acestia isi vor desemna un reprezentant, in vederea continuarii activitatii economice ca intreprindere familiala.
(4) Dispozitiile art. 11-13 se aplica in mod corespunzator. Activitatea va putea fi continuata sub aceeasi firma, cu obligatia de mentionare in cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ContSters22096 ContSters22096 imi poate da cineva cateva detalii? poate fi asimilata, de ex, unui srl ca si mod de administrare, de conducere a activitatii? (vezi toată discuția)
Srl sau intreprindere individuala? nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca pentru o activitate gen CONSIGNATIE este de preferat infintarea unui SRL sau a unei INTREPRINDERI INDIVIDUALE. Ma refer ... (vezi toată discuția)