Absolut de acord! Trebuie sa aveti un ajutor care sa aiba cunostinte juridice si care sa va redacteze un act astfel incat sa fie foarte bine reflectata dorinta dv. de acum. E posibil ca, pe parcurs, dorintele sa se schimbe si asta nu are rost sa va afecteze ceea ce hotarati astazi. Daca nu individualizati corespunzator terenurile, nu definiti exact obligatiile fiecaruia, atunci s-ar putea sa aveti neintelegeri ulterior. Si daca vi se pare mult sa dati cateva sute de euro (cel mult) pentru redactarea unui contract bun, ganditi-va ce bine va fi peste 3 ani cand va veti trezi in instanta ca... unul dintre dv. vrea sa construiasca si utilitatile sunt in partea opusa lui si nu-i convine sa plateasca atatea milioane in plus sa le traga el intai. ;)
Rareori intelegerea initiala ramane, odata cu trecerea timpului, in picioare, asa ca luati masuri!
Buna ziua!
Si eu ma aflu in aceeasi situatie, adica suntem 3 persoane care dorim sa cumparam un teren care ulterior va trebui sa-l impartim astfel incat fiecare dintre noi sa detina contract de vanzare-cumparare pentru partea lui teren. Cum pot afla daca un teren permite parcelare. Terenul pe care dorim sa-l achizitionam are o suprafata de 2500mp si o latime de 16m. Se poate imparti in 3 parcele, cu o cale de acces (pana la ultima parcela - fundatura) de 3m sau 3,5m sau in acest caz cum se procedeaza?
Va multumesc anticipat!
In cazul dvs. se procedeaza in felul urmator : cei 3 care doresc sa cumpere isi impart cum cred de cuviinta loturile din totalul suprafetei. Nu cumparati acum in indiviziune pentru a-l imparti ulterior. Vedeti daca intai pe plan si apoi faptic este posibila parcelarea .Pentru ajutor daca nu va descurcati ,puteti apela la un expert .Daca nu se poate lotiza egal pentru toti cei 3 , atunci cineva probabil va trebui sa cedeze in favoarea altcuiva si aici ramane iar sa va intelegeti. Insa si actele vor reflecta situatia de fapt si atunci si sumele platite se vor modifica.Vedeti intai ce se poate face.
Terenul avand 16 m latime, si o lungime de [peste 100m, ne-am gandit sa facem o cale de acces de 3m, de la strada principala, astfel incat primele 2 parcele vor ramane cu latine de 13m. Cel mai avantajat este cel care va avea ultima parcela, deoarece va avea latimea de 16m. Este posibil ca primi doi sa nu poata obtine autorizatie de constructie datorita latimii mici de 13m?
Autorizatia de constructie se elibereaza in functie de mai multi factori , nu de latimea terenului. Cum ar fi PUZ ul aprobat pentru zona aceea , regimul de inaltime al cladirilor din zona,gradul de ocupare al terenului etc. Pentru a afla acest detaliu , trebuie sa mergeti sa intrebati la Primaria de care apartine terenul. 13 m deschidere nu e asa o mare problema decat cand doriti sa va construiti casa si nu se incadreaza in ceea ce aveti.Sau ce veti construi. Trebuie sa aveti in vedere ce veti face cu acel teren . In plus, asta inseamna ca puteti cumpara suprafata din mijloc ce va fi folosita ca si cale de acces in indiviziune si cel din spate nu va mai iesi in avantaj.Dar 3 m inseamna putin, poate intra o masina ca si acces cu obligatia de a o parca repede intr-una din curti pentru a lasa si celorlalti accesul. Apoi , nu stiu unde e situat terenul dar sa zicem ca ar trebui sa va ganditi daca veti locui acolo si cum se vor realiza constructiile. Intai aduceti betonierele si rabele si apoi puneti gardurile. Sau cum se va face colectarea resturilor menajere. Etc.