avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot sista contributia mea la sistemul de pensii ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot sista contributia mea la sistemul de pensii ?

sunt particular , persoana fizica si am 32 de ani de cotizare la sistemul de pensie. doresc sa sistez contributia mea.
1. cand am inceput contributia la sistemul de pensii in 'contractul ' cu statul pensionarea se facea la 60 de ani.
2.platesc la sistemul de pensie lunar si eu si sotia cam 7 mil. lei vechi de persoana
3. consider ca daca ma voi pensiona la 65 de ani voi avea 10 ani de cotizare , iar banii ce statul mi-i va returna in caz ca sistemul va fi viabil, printr-un simplu calcul nu vor fi pe masura cheltuielilor mele, plus nesiguranta lor
4 am fost la Casa de Pensii cu aceasta solutie iar raspunsul dat este ca sunt obligat sa cotizez in sistemul de pensii atata timp cat am profit, comform legii 19 di 2000

As dori daca se pot face ceva comentarii pe aceasta tema, si cum ar fi bine sa procedez

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: sachelariec , utilizator 19:06, 21 Iunie 2010
ausfahrt a scris:

Si eu caut raspuns de ceva timp la o intrebare similara : pot renunta la pensia de stat ? Chiar daca am ceva ani de cotizare nu mai vreau sa mai contribui si nici nu vreau sa mai primesc pensie de la stat. Este posibil ?

Cotizarea la sistemul public de pensii este obligatorie pentru toate categoriile de asigurati prevazute in art.5 din Legea 19/2000, din care am reprodus, partial, mai sus.
@sachelariec

Faceti parte din categoria persoanelor obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare prevazuta la art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. Faptul ca sistemul public de pensii nu este viabil si ca pensia pe care o veti primi va fi mica nu reprezinta o solutie, asa cum ati scris. Asta este doar trista realitate.

ART. 6^1 - Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
multumesc
~ Conținut șters la cerere ~
pensia privata e o optiune valabila ,deja cotizez

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de stat este obligatorie? AlinaLavinia AlinaLavinia am sub 35 de ani si am auzit ca obligatoriu ar trebui sa platesc cotizatie lunara la Casa Nationala de Pensii.... Eu am pensie privata, am firma proprie si ... (vezi toată discuția)
Contributie casa de pensii camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Va rog sa ma faceti sa inteleg daca trebuie sa platesc si contributia la casa de pensii in cazul in care sunt PFA. Discutiile sunt pro si contra ... (vezi toată discuția)
Contract sau declaratie de asigurare sociala? alina240 alina240 Buna ziua As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la ... (vezi toată discuția)